Чи має банк компенсувати фальшиві купюри. Коментар Нацбанку

09.12.2014 12:26 Влада
uapress.info uapress.info
Якщо ви сумніваєтесь щодо справжності купюр, то краще віддати їх на перевірку.

Адже навіть за зберігання фальшивих гривень в Україні передбачено кримінальну відповідальність, не кажучи вже про збут та інші операції. Якщо людина, виявивши підробку, сама звернулася до міліції, переслідування з боку правоохоронців не буде. Якщо ж намагатися збути купюру, знаючи, що вона фальшива, за це передбачена кримінальна відповідальність – від трьох до 12 років позбавлення волі.

– Якщо людина підозрює, що в неї на руках підробка, то вона має звертатися до будь-якого банку для проведення дослідження цих грошей. Експертизу проводять відповідні установи Національного банку України. Ця процедура є безкоштовною, – поінформувала в. о. начальника Управління Національного банку України в Харківській області Олена Кіценко. 

Читайте також: ФАЛЬШИВА ГРИВНЯ: ЯК ПІДРОБЛЯЮТЬ ТА ЯК ВІДРІЗНИТИ
                     ЧИ ВАРТО РОБИТИ СТАВКУ НА ГРИВНЮ? ПРОГНОЗИ ЕКСПЕРТА
                     ЯК УТРИМАТИ ГРИВНЮ. ПРИЧИНИ ПАДІННЯ НАЦВАЛЮТИ І КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Якщо експертиза покаже, що купюри були справжніми, то людині повертають у повному обсязі всю суму грошей. Банкноти іноземної валюти, визнані справжніми, незалежно від ступеня зношення, також повертаються ініціатору дослідження.

А от підроблені гроші – як національної, так і іноземної валюти – вилучають без відшкодування їх вартості. Згідно із законом, Нацбанк чи будь-який комерційний банк не зобов’язані відшкодовувати знищені, загублені, фальшиві, підроблені, а також такі, що стали недійсними, банкноти та монети.

Якщо людина сама не надала сумнівні гроші на експертизу, а намагалася здати їх у банк, то, згідно з розпорядження НБУ, фінансовим установам заборонено видавати клієнтам, а також повертати чи тимчасово передавати виявлені в них сумнівні щодо справжності банкноти й монети як національної, так і іноземної валюти. Те саме стосується випадків із навмисно пошкодженими з метою шахрайських дій банкнотами національної валюти.
– Банк у разі виявлення в одного клієнта двох або більше фальшивих банкнот чи монет має терміново телефоном та не пізніше наступного робочого дня письмово повідомити про це органи Міністерства внутрішніх справ України. До повідомлення в обов’язковому порядку додається копія довідки про вилучення (прийняття) банкнот чи монет для дослідження, – пояснила в. о. начальника Управління Нацбанку України в Харківській області.

Найпростіші ознаки справжності

– водяні знаки, видимі проти світла
– занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій розміщуються мікротексти
– рельєфні зображення, відчутні на дотик
– зображення в одному місці з лицьового та зворотного боків банкноти, які суміщаються або доповнюють одне одного при розгляданні проти світла

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №146 від 06.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта