Депутатські субвенції: які громади Харківщини отримали кошти від облради

03.12.2021 17:10 Влада
Цього року за рахунок субвенції на виконання доручень виборців у 45 громадах Харківської області втілили проєкти на 58 мільйонів гривень.

"Депутатська субвенція" цього року була запроваджена вперше у Харківській області. Як розповіла в інтерв'ю "Слобідському краю" голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, у бюджеті на це передбачили 60 мільйонів гривень – по 500 тисяч на кожного депутата. Але не всі депутати змогли ефективно скористатися цими грошима.

 – Є плюси і мінуси "депутатської субвенції". Плюси для тих депутатів, хто "в матеріалі", хто має свій округ, має напрацювання в громадах, знає їхні проблеми. Наприклад, я свої 500 тисяч одразу виділила на ремонт Лозівської дитячої лікарні, на цей ремонт "скинулись" три депутати від цього округу. А були депутати, які пройшли за списком і ще не знайшли себе на своєму окрузі. Багато таких депутатів по місту Харкову, вони не можуть налагодити співпрацю з районною адміністрацією, не розуміють, куди ці кошти направити. Були такі депутати, які в останній момент витрачали ці субвенції, і громада не встигла їх освоїти. Були такі, які хотіли вкласти ці гроші в обласні комунальні підприємства. А в нас за положенням цього не передбачено. Тому ми на минулій сесії прийняли зміни до положення, аби вони могли використати субвенцію на комунальні заклади обласної ради. На наступний рік пропонуватимемо 1 мільйон гривень, але будемо працювати з депутатами, щоб вони ефективно витрачали ці кошти, – підкреслила Тетяна Єгорова-Луценко.

Читайте також: На Богодухівщині відремонтували 29,5 кілометрів дороги Золочів - Максимівка. Фото

Загалом цього року субвенцією змогли профінансувати 496 проєктів у 45 громадах області.  Загалом було виділено 58,81 мільйона  гривень. Ще 1,18 мільйона залишилися невитраченими.

Це проєкти з виговлення проєктно-кошторисної документації на проведення поточних та капітальних ремонтів об’єктів ЖКГ; придбання обладнання та інвентарю для закладів культури, освіти і медицини; благоустрою територій, зведення дитячих або спортивних майданчиків. Також були проєкти з безпеки руху, ремонту доріг, тротуарів та встановлення відеоспостереження.

У повному обсязі використані кошти у 21 громаді: Валківська, Балаклійська, Савинська, Борівська, Красноградська, Наталинська, Куп’янська, Курилівська, Петропавлівська, Лозівська, Близнюківська, Олексіївська, Біляївська, Люботинська, Малоданилівська, Дергачівська, Нововодолазька, Пісочинська, Липецька, Зміївська, Слобожанська.

Читайте також: Діагностичне обладнання з'явилося в лікарнях Сахновщинської та Новопокровської громад

У 24 громадах триває виконання робіт на об’єктах та оплата послуг за договорами.

Не отримали субвенцію 11 громад: це Краснокутська, Барвінківська, Оскільська, Старовірівська, Великобурлуцька, Циркунівська, Малинівська, Новопокровська, Печенізька, Старосалтівська та Чкаловська  громади.

Остаточна інформація щодо використаних коштів надаватиметься громадами протягом грудня 2021 року у звітах, що передбачено Порядком. Невикористані кошти будуть повернуті до обласного бюджету. Про використані кошти депутати прозвітують перед виборцями на своїх округах до 4 лютого 2022 року.

Повне інтерв‘ю голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко читайте в наступному номері газети «Слобідський край».