Французькі партнери підтримують медицину та освіту в Харківській області

12.09.2023 19:20 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

Медичні установи на деокупованих територіях Харківщини, обласні спеціалізовані лікарні та заклади освіти постійно отримують гуманітарну допомогу від благодійників із Франції. 

Нещодавно асоціація «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» спільно з ВГО «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги» передали Харківській області партію ліків для онкохворих і стоматологічні набори. За майже рік співробітництва з обласною радою асоціація передала до закладів охорони здоров’я та соціального захисту регіону автомобілі швидкої допомоги, діагностичне обладнання, меблі, генератори, а також комп’ютери. Сума допомоги французьких партнерів медичним закладам регіону перевищує 700 тисяч євро.

– Ми завжди на зв’язку з громадами, керівництвом комунальних закладів обласної ради, знаємо їх першочергові потреби для надання якісної та вчасної допомоги жителям. Харківська обласна рада продовжуватиме активну співпрацю з міжнародними партнерами, які готові надавати гуманітарну та іншу підтримку. Ми будемо використовувати будь-яку можливість у рамках діючого законодавства, щоб підтримати жителів області в ці непрості часи, – сказала голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Та асоціація «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» підтримує не лише медицину Харківщини, а й сферу освіти. Завдяки її директорці Діані Дольс за сприяння голови Харківської обласної ради регіон отримав чергову партію гуманітарної допомоги для дітей. Цього разу французькі партнери надали канцтовари та все необхідне для забезпечення навчального процесу – загалом 20 тонн канцелярських приладь. Їх відправили у громади Харківщини та на комунальні підприємства області, де навчаються діти. Адміністративну і логістичну підтримку для надходження допомоги до Харкова забезпечили ВГО «Всеукраїнська рада реанімації», компанія Geodis France та «Санагро Україна».

Харківський обласний палац дитячої та юнацької творчості отримав зошити, кольоровий папір, ватмани та інші приладдя для роботи в творчих колективах і для навчання.

– Зараз під час війни така допомога дітям необхідна. Ми бачимо, як радісно та активно у нас проходять заняття в гуртках, бо маємо канцелярські матеріали, які батькам не потрібно купувати, бо є можливість надати їх дітям безкоштовно. Це все завдяки допомозі благодійників та активній роботі обласної ради. Можу сказати на прикладі наших писанкарів, наскільки нам потрібні були ці канцелярські приладдя. В зошитах, що ми отримали, є спеціальна клітинка, з якою зручно працювати. Зараз усі діти можуть малювати, робити аплікації, навіть театральний гурток користується матеріалами, що ми отримали, – розповіла керівниця обласного палацу дитячої та юнацької творчості Тетяна Підберезкіна.

Будівля дитячого палацу зазнала руйнувань через ракетні атаки по центру міста. Проте роботу палац не припиняв. Спочатку діти займалися творчістю в онлайн-режимі. Але згодом для вихованців знайшли безпечний простір у підвальному приміщенні. 

– Я дякую нашій обласній раді, військовий адміністрації за цей арт-простір. Тому що дуже швидко вирішилося питання, і ми можемо працювати, виховувати дітей у безпечних умовах, – сказала Тетяна Підберезкіна.

Нагадаємо, що у Харківській області до початку нового опалювального сезону підготують резервні джерела енергопостачання та запаси альтернативних видів палива на випадок відключень від централізованого газопостачання, теплопостачання тощо.

Також нагадаємо, що Харківській області передадуть енергетичне обладнання до зими. 

Раніше ми писали, що у Харківській області сума компенсацій за програмою єВідновлення сягнула понад 229 мільйонів гривень. 1377 заявників уже отримали грошову допомогу для дрібного ремонту житла.

Автор: Тетяна Чмут