Газотурбінні установки, теплові пункти та сонячні панелі: як Харківщина готується до зими

30.04.2024 14:51 Влада
Харківській області передали партію генераторів / Фото: ХОВА Харківській області передали партію генераторів / Фото: ХОВА

Наразі в Харківській області складна ситуація з енергетикою, тому готуватися до наступної зими, аби вона пройшла без серйозних проблем, почали вже зараз. Одне зі стратегічних завдань – децентралізувати систему житлово-комунального господарства.

Як пише «Слобідський край», з березня окупанти почали частіше обстрілювати Харків та інші населені пункти регіону, значної шкоди зазнала енергетична й теплова інфраструктура. Вже зараз обласна влада працює над проєктами, що допоможуть Харкову та області нормально пережити зиму. Зокрема, ведуться роботи над установленням у місті газотурбінних установок, а також теплових пунктів.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов наголосив, що наразі в області триває робота над експериментальним проєктом щодо енергонезалежності об’єктів соціальної інфраструктури.

– У нас є повне чітке розуміння, які нові механізми ми маємо запроваджувати і по місту Харкову, і по населених пунктах області для того, щоб організувати проходження опалювального сезону, стабілізувати ситуацію, щоб втримався наш енергетичний фронт Харківщини, – повідомив Олег Синєгубов.

За його словами, працювати потрібно у кількох напрямах. По-перше, відновлювати все те, що ворог пошкодив або зруйнував. У тому числі великі енергетичні об’єкти, оскільки повністю відмовитися від них зараз буде доволі важко. Але, враховуючи масштаб руйнувань, це питання не одного року. По-друге, потрібно працювати над запровадженням у регіоні новітніх технологій.

Начальник ХОВА наголосив, що автономність, децентралізація і безперебійність є пріоритетними напрямами у ров’язанні питання, як регіону пройти наступну зиму.

– Маємо одне з ключових стратегічних завдань – децентралізувати всі складові системи житлово-комунального господарства Харківщини. Передусім говоримо про модульні газові котельні, когенераційні установки, газотурбінні енергоблоки тощо. Розробили детальну дорожню карту та визначили потребу, – сказав Олег Синєгубов.

За його словами, невдовзі в регіон мають привезти газотурбінні електростанції від міжнародних партнерів. Вони поліпшать ситуацію з дефіцитом електроенергії.

– Для їхнього монтажу потрібна доволі велика кількість часу й коштів. Ці станції виробляють електроенергію в різному обсязі. Це може бути 5 мегаватів, може бути 20, 50 і 100. При тому, що вся Харківська область включно з Харковом споживає влітку приблизно 700 мегаватів – це якщо зовсім без обмежень, з усією промисловістю. Узимку це приблизно 850–900 мегаватів. Тож ці установки можуть забезпечити потребу не лише Харкова, а й населених пунктів області, і ми не будемо змушені отримувати електроенергію з інших областей, – наголосив начальник ХОВА

Кошти на установки будуть проходити централізовано через Фонд відновлення Міністерства енергетики, який об’єднує всіх міжнародних партнерів і організації. Вони наповнюють цей фонд коштами та необхідним обладнанням, яке потім розподіляють по областях. Також є домовленості про міжнародну донорську підтримку.

Так, нещодавно Харківську область з робочим візитом відвідали віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков і міжнародні партнери з Данії, Швеції, Естонії та Франції. Дипломатам показували пошкоджену житлову й енергетичну інфраструктуру Харкова.

– Маємо підтримку й повне розуміння від іноземних партнерів щодо посилення енергетичної безпеки Харкова. Подякував їм за допомогу в забезпеченні області альтернативними джерелами енергії та анонсовану підтримку у відбудові, – сказав Олег Синєгубов.

Минулий опалювальний сезон Харкову допомогли пройти когенераційні установки, завдяки цьому мешканці обласного центру автономно отримували електрику та опалення. Як повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, наразі обладнання буде доставлене в Харків у необхідній кількості. Допомогу в налагодженні альтернативної генерації вдалося отримати завдяки спільним з іноземними партнерами проєктам.

Крім цього, наразі Харківська область потребує альтернативних джерел електроенергії, тому регіон постійно отримує від інших областей України генератори та інші портативні джерела живлення.

Експериментальний проєкт з фондом Говарда Баффета

Начальник ХОВА повідомив, що наразі з фондом Говарда Баффета розробляється експериментальний проєкт з енергонезалежності, автономного енергозабезпечення, який планують запровадити у Харкові.

Це сонячні панелі, які можуть накопичувати електроенергію, також акумулятори, які можуть приймати цю електроенергію, і генератор, який може підтримувати цей цикл.

– Мета в тому, щоб оця система могла забезпечити автономну роботу критичної інфраструктури житлового багатоповерхового будинку протягом декількох діб. І така система зараз уперше буде монтуватися на лікарнях, на садочках, на школах. Відповідно, паралельно такі проєкти будуть розроблятися для житлового фонду, – зазначив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, енергетична система Харківської області зазнала значних руйнувань унаслідок ворожих обстрілів. Зараз у регіоні діють погодинні графіки відключення електроенергії.

Нагадаємо також, що Харківська область продовжує отримувати допомогу з багатьої регіонів України. Так, понад 300 генераторів та інших портативних джерел живлення отримала Харківщина від Рівненщини. 23 потужні генератори відправила Буковина,  54 генератори, акумулятори та паливо прислали з Черкаської області.

Автор: Катерина Суханова