Громади отримають нові можливості для розвитку – думка експерта

28.03.2024 18:30 Влада
Фото: UPLAN Фото: UPLAN

Як відновлюватиметься самоврядування на деокупованих територіях, що буде з державними адміністраціями, посилення спроможності громад та нове розмежування повноважень – Уряд затвердив план реформування.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на допис постійного представника Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тараса Мельничука, який він оприлюднив у соціальних мережах. 

План заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2024-2027 роки, затверджений Кабміном, визначає заходи, строки їх виконання та відповідальні за це органи. 

Прийняття урядового рішення «Слобідському краю» прокоментував виконавчий директор – перший віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківсьої області Микола Тітов. 

Він вважає, що реформу місцевого самоврядування в Україні потрібно продовжувати, але з огляду на реалії сьогодення, передусім наслідки російської агресії. 

– Я б порівняв План заходів з реалізації реформування з проєктом будинку, який не можна звести без креслень або розрахунків, не розуміючи, хто виконуватиме усі роботи. Так саме неможливо організувати належне державне управління у системі місцевого самоврядування щодо їх діяльності, повноважень, відповідальності без плану реформ. Приймаючи такі документи, Кабмін значною мірою вирішує ці питання. Визначено комплексний підхід по цілій низці напрямків, – говорить Микола Тітов. 

Він зазначив, що йдеться про врегулювання окремих питань адміністративно-територіального устрою; відновлення діяльності органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях. Крім того, передбачено переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу, розмежування повноважень між самоврядуванням та виконавчою владою на принципах європейської демократії та інше. Таким чином громади отримають нові суттєві можливості для розвитку. 

– Уряд визначив не тільки напрями реформування. Підготовлений операційний план, де визначені конкретні заходи – хто і що буде виконувати, відповідальність та фінансування – джерела та о що навіть за умов воєнного стану та збройної російської агресії дозволить успішно продовжувати реформи, – вважає експерт. 

На переконання Миколи Тітова головним критерієм успіху реформи має стати підвищення рівня надання публічних послуг, а значить, якості життя кожного громадянина. 

Раніше «Слобідський край» писав, що Уряд планує створити базові реєстри територіальних одиниць, адрес та будівель

Автор: Федір Штефанович