Харківська область отримала одну з найбільших освітніх субвенцій

23.01.2023 17:44 Влада
Начальник ХОВА Олег Синєгубов: Харківщина послідовно реалізує політику МОН щодо налагодження освітнього процесу навіть в умовах воєнного стану. На першому місці - безпека наших дітей. Начальник ХОВА Олег Синєгубов: Харківщина послідовно реалізує політику МОН щодо налагодження освітнього процесу навіть в умовах воєнного стану. На першому місці - безпека наших дітей.
На Харківщині готуються впровадити пілотний проєкт з реформування шкільного харчування, а в школах області з часом мають з’явитися надійні укриття.

У січні Харківську область відвідав міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Під час візиту Сергій Шкарлет акцентував, що наприкінці 2022 року було ухвалено постанову щодо розподілу обсягу освітньої субвенції на зарплати вчителям і педагогам. Так на область виділено одну з найбільших субвенцій – 4 мільярди 316 мільйонів гривень, - повідомляє "Слобідський край".

Під час візиту міністр разом з начальником ХОВА Олегом Синєгубовим відвідав Українську інженерно-педагогічну академію, Харківський національний університет радіоелектроніки і Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця.

Ще одним пунктом програми візиту став навчальний заклад обласного підпорядкування – Харківський науковий ліцей-інтернат «Обдарованість», де онлайн навчається 300 дітей з різних районів області. Приміщення ліцею постраждало через обстріли, але зараз відновлювальні роботи уже завершені. У ліцеї облаштували нове, за всіма вимогами безпеки, укриття.

– Варто, щоб усі інші області брали приклад саме з Харківської області щодо облаштування таких приміщень, – сказав міністр освіти і науки України.

Начальник Харківської ОВА наголосив, що подібні укриття мають з’явитися в кожному освітньому закладі.

– Харківщина послідовно реалізує політику Міністерства освіти і науки України щодо налагодження освітнього процесу навіть в умовах воєнного стану. На першому місці у нас, звичайно, безпека наших дітей, – зазначив Олег Синєгубов.

На деокупованих територіях запрацювали школи

Повертаються до роботи і заклади освіти на звільнених територіях Харківщини. На початку січня дистанційне навчання розпочалося у двох школах Петропавлівської громади. Невдовзі мають знову запрацювати три заклади Куп’янської громади та одна – Кіндрашівської.

– Наразі освітяни ще збирають дані щодо кількості дітей, які здобуватимуть освіту в школах Куп’янської громади. Попередньо, тут очікується загалом залучити до дистанційного навчання близько 450 школярів, – повідомила заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська.

Раніше дистанційний освітній процес відновили в деяких населених пунктах деокупованих Вовчанської, Липецької, Куньєвської, Шевченківської, Дергачівської, Барвінківської, Старосалтівської, Борівської, Балаклійської, Великобурлуцької, Ізюмської громад. До лютого 2022 року в Харківській області працювало 703 заклади загальної середньої освіти, наразі дистанційно навчають у 604 із них.

Реформа шкільного харчування

Працюють в області і над майбутнім реформуванням системи шкільного харчування. Координаційна нарада з цього питання за участю начальника ХОВА Олега Синєгубова пройшла в Лозовій.

– Попри те, що бойові дії на Харківщині ще тривають, ми уже думаємо про майбутнє та плануємо, як будемо реалізовувати проєкт Першої леді України Олени Зеленської щодо реформування дитячого харчування в закладах освіти. Основна мета – щоб діти отримали найсучасніше, найякісніше харчування під час освітнього процесу‎‎, – зауважив Олег Синєгубов.

Школи Лозової та навколишніх населених пунктів для впровадження нової системи харчування розглядаються як пілотні. Після успішної реалізації проєкту в них досвід буде розповсюджено на всю територію Харківщини.

Нагадаємо, що символіку радянського союзу на будівлі Харківської міської ради замінять українською. Чугуївська громада передала захисникам Starlink, комлектуючі та запчастини для автомобілів, а уродженець Краснограда Харківської області Михайло Мудрик дебютував за лондонський «Челсі». Відбулося це в матчі чемпіонату Англії проти «Ліверпуля».