Коли скоротять тривалість відключення світла – Кабмін

30.11.2022 11:01 Влада
Ситуація з електропостачанням в Україні складна, є дефіцит електроенергії, але «Укренерго» має можливості вмикати світло на 5-6 годин на день усім споживачам.

Про це вчора, 29 листопада, на засіданні Уряду сказав Прем’єр-міністр України  Денис Шмигаль.

За його словами, наразі виробництво електроенергії в країні покриває 70 % від потреб у споживанні, а 30 % — дефіцит, який корегується обмеженнями споживання.

«Зараз перед обленерго стоїть два завдання: не перевищувати надані НЕК «Укренерго» ліміти, адже саме через це доводиться застосовувати екстрені відключення. І по-друге, мінімізувати нерівномірне відключення споживачів. Що саме мається на увазі — не допустимо, щоб в одних будинках світла не було по 20-30, а інколи 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово. Це питання справедливості», — сказав він.

Також Шмигаль закликав місцеву владу пояснити українцям, чому деякі будинки не відключають, з яких причин і з якими об’єктами критичної інфраструктури вони пов’язані.

«Так, ситуація складна, є дефіцит. Але при дефіциті в системі в 30 %, витратах мережі та першочерговому заживленні критичної інфраструктури для населення в кожній області залишається 50-60 % на покриття потреб», — зауважив Денис Шмигаль.

За його словами, цього достатньо, щоб рівномірно розподілити навантаження вимушених відключень між усіма споживачами, щоб у людей вмикали світло принаймні на 5-6 годин на день.

Разом з тим, виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук розповів, що забезпечити рівномірне відключення компанія не може.

«Чому світла в одних клієнтів може бути більше, а в інших менше? Бо немає можливості передати необхідний обсяг електрики через певний вузол. Тому 100-відсоткової рівномірності ми зараз забезпечити не можемо», —  додав виконавчий директор ДТЕК.

У свою чергу міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону 30 листопада зазначив, що відключення світла можуть стати коротшими, якщо не буде нових руйнувань.

«Ситуація покращується з кожним днем. Тому що ключове для нас — збільшити обсяг генерації, і чим більше ми його збільшуємо, тим це скорочує дефіцит в енергосистемі. Я хотів би підкреслити — якщо не буде подальших обстрілів енергосистеми, то в найближчій перспективі стабілізувати і скоротити тривалість відключення», — сказав він.

За словами міністра, після стабілізації ситуації будуть запроваджені віялові відключення, коли люди будуть розуміти, коли і скільки часу в них не буде світла.

Нагадаємо, унаслідок чергових масштабних ракетних обстрілів по всій території України виникли проблеми з електропостачанням. У «Харківобленерго» роз’яснили, де можна дізнатися про відключення світла за адресою споживача.

Нагадаємо також, що на території Харківської області вже відкрили близько 300 Пунктів Незламності, кожен з яких може прийняти від 50 до 500 людей.

Чим відрізняються графіки погодинного відключення від аварійного, роз’яснили в АТ «Харківобленерго».