На Харківщині небезпечними залишаються понад 570 тисяч гектарів посівних площ

16.03.2023 11:53 Влада

Понад 570 тисяч гектарів посівних площ області є небезпечними для проведення будь-яких робіт. Наразі тривають перемовини щодо отримання експериментальної техніки для проведення розмінування.

Як повідомляє «Слобідський край», про це розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов під час апаратної наради 15 березня.

«Відповідно до рекомендацій профільних служб та військових, понад 250 тисяч гектарів ми можемо розміновувати вже зараз. Ця інформація подана до Міністерства економіки, яке займається питаннями гуманітарного розмінування», – зазначив Олег Синєгубов.

Попри активні бойові дії, польові роботи на Харківщині проводились. За минулий рік було зібрано 2,4 мільйона тонн зернових та зернобобових культур. Цей обсяг задовольнив експорт і внутрішню потребу.

«Внаслідок дій окупантів постраждали більш ніж 270 підприємств у галузі тваринництва та рослинництва. Також пошкоджено або знищено 322 одиниці сільськогосподарської техніки. Попри це, підприємства продовжують працювати там, де дозволяє безпекова ситуація», – підкреслив директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської ОВА Андрій Дорожко.

Нагадаємо, усього до повномасштабного російського вторгнення в Харківській області були 1,2 мільйона гектарів посівних площ. Цього року через потенційну мінну небезпеку планується проводити роботи на 635 тисячах гектарів, що на 18 % більше, ніж минулого року.

Нагадаємо також, що невеликі агровиробники з Харківської області з 1 березня зможуть отримати добрива для ярих і озимих культур та насіння соняшнику завдяки проєкту, що впроваджується Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Раніше ми розповідали, що фермери, ФОПи та сімейні фермерські господарства Харківської області до 100 гектарів можуть отримати безкоштовно посівний матеріал. На одне господарство розраховано дві тонни пшениці, ячменю та гороху.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Галина Гришко