На Харківщині триває третій етап будівництва оборонних споруд

21.03.2024 10:21 Влада
Фото: Олег Синєгубов Фото: Олег Синєгубов

Понад 500 працівників та більш як 200 одиниць техніки облаштовують оборонні рубежі в Харківській області. Зараз триває третій етап будівництва, що передбачає зведення сотень взводних опорних пунктів з траншеями на тисячі метрів завдовжки.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію начальника ХОВА Олега Синєгубова.

За його словами, ці роботи дійсно масштабні, такого обсягу на Харківщині ще не виконували. Зараз підходи до будівництва оборонних споруд набагато глобальніші та передбачають більше бетонних конструкцій, захисних елементів та облаштування підземних комунікацій. Усе це необхідно для стійкості фортифікації та їх збереження в різних погодних умовах.

– Проєкти змінюються, оскільки вже зовсім інші підходи до будівництва. Більш глобальні, більше бетонних споруд, облаштування ходів, сполучень тощо, щоб ґрунт не осипався під впливом погодних умов. Маємо зробити все можливе для того, щоб побудувати фактично нові лінії оборони для наших військових і адекватно протидіяти викликам, які, можливо, будемо мати, – зазначив начальник ХОВА.

фортифікаційні споруди

Цьогоріч тільки для початкового етапу будівництва фортифікаційних споруд у регіоні Урядом виділено 3,9 мільярда гривень – це більше ніж було спрямовано з державного та місцевого бюджетів за попередні два роки. Олег Синєгубов зауважив, що роботи йдуть за планом, та додав, що будівництво відбувається виключно за проєктами Міністерства оборони України та в тісній комунікації з військовими.

– Таке будівництво в нас у країні проводиться вперше, це нові проєкти Міністерства оборони. Половину місць, де будуть зводитися такі фортифікаційні споруди, будемо ще розміновувати. Ми не можемо заходити на роботи, поки не отримаємо акти від саперів щодо розмінування. У нас приблизно 30 цивільних підприємств працюють у цьому напрямі, – сказав Олег Синєгубов.

Олег Синєгубов

Нагадаємо, у грудні минулого року Володимир Зеленський  відзначив рівень фортифікаційних споруд, побудованих у Харківській області.

Автор: Ксенія Карпенко