Офлайн-навчання на Харківщині: де та за яких умов працюватимуть навчальні заклади

20.03.2024 16:31 Влада
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

З нового навчального року можуть відновити офлайн-навчання в Лозівському та Красноградському районах. У Харківській обласній військовій адміністрації планують, що майже 12 тисяч школярів повернуться за парти.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію начальника ХОВА Олега Синєгубова. 

У навчальних закладах цих двох районів уроки будуть проводити у дві зміни, оскільки укриття є не в кожній школі. Учнів планують підвозити із сусідніх населених пунктів. Для цього вирішується питання з придбанням шкільних автобусів. Поки точна кількість шкіл не називається, оскільки ремонтні роботи ще тривають.

Але наразі відомо, що у Лозівському районі відкриється половина від загальної кількості шкіл – 43 заклади освіти. Для відновлення офлайн-занять потрібно збудувати фабрику-кухню, відремонтувати та звести захисні споруди, розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

– Для нас пріоритетні перш за все опорні заклади освіти, де будуть облаштовані й захисні споруди, й найпростіші укриття. Завдання номер один – підготувати мережу. Завдання номер два – визначення Міністерством освіти та науки безпечного освітнього середовища. Наразі вони користуються всіма положеннями підрозділів ДСНС, і за цим формулюванням безпечним освітнім середовищем на законодавчому рівні можна вважати лише захисні споруди. Була пропозиція, щоб визначити по деяких територіях і найпростіші укриття, де діти зможуть навчатися. Тож будемо пропонувати МОНу дещо переглянути їхнє бачення щодо безпечного освітнього середовища, – зазначив Олег Синєгубов.

Начальник ХОВА додав, що в Харкові такий варіант розглядати не будуть, адже ракета долітає до міста за 30 секунд. Розглядатимуться лише населені пункти, де дозволяє безпекова ситуація. Оскільки ракета С-300 до Лозівського та Красноградського районів не дістає, зауважив Олег Синєгубов, саме там розпочнуть відновлювати офлайн-навчання.

– Це комплексне питання, над яким ми будемо працювати. Розуміємо, що зараз буде розпочинатися будівельний сезон, і ми маємо завершити ряд об’єктів до вересня. Далі будемо відкривати заклади освіти в міру готовності. Це завдання і для обласної адміністрації, і для місцевої влади, всім треба попрацювати, щоб реалізувати цей проєкт, – сказав начальник ХОВА.

Підготовка шкіл проводитиметься за кошти бюджету і за допомогою іноземних донорів. Так, Фонд Говарда Баффета профінансує будівництво фабрики-кухні у двох громадах Лозівського району, що забезпечить харчування у школах.

– Досягнуті домовленості з Фондом Говарда Баффета щодо фінансування фабрики-кухні у Лозовій. Ми чітко розуміємо вартість, терміни і, що найголовніше, знаємо, що хочемо отримати від проєкту. Це високоякісне харчування в тих школах, де відновлюється офлайн-освіта, – зазначив Олег Синєгубов.

За його словами, офлайн-навчання буде відновлено там, де побудують надійні захисні споруди. До вересня вони точно з’являться в Люботині та Коротичі, де зараз триває активне будівництво. Роботи планують закінчити наприкінці весни. Зведення укриття в Коротичі коштувало 99,1 мільйона гривень – це кошти державної субвенції, витрати на підземну школу в Люботині склали майже 73 мільйони гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії та обласного бюджету.

Нагадаємо, під час серпневої робочої поїздки до Харківської області міністр освіти і науки України Оксен Лісовий наголосив, що наразі на Харківщині необхідно створити безпечні умови для відновлення офлайн-навчання.

Автор: Роман Шупенко