Німеччина спрямує кошти на критичну інфраструктуру Харківщини

17.01.2023 09:50 Влада
Німеччина виділить Україні 20 мільйонів євро на резервне обладнання для критичної інфраструктури. Частину цих коштів спрямують на Харківщину. Також німецькі партнери обіцяють постачати нашій країні нові зразки сучасної зброї та продовжити надавати гуманітарну допомогу.

10 січня міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба з робочим візитом побували в Харкові, - повідомляє "Слобідський край". Учасники делегації відвідали об’єкти критичної й енергетичної інфраструктури, на власні очі побачили зруйновану ворогом Північну Салтівку та інші місця російських злочинів. Провели змістовні переговори щодо притягнення рф до відповідальності за скоєне, а також щодо відновлення інфраструктури Харківщини та постачання Україні нових зразків сучасної зброї.

– Завдяки ЗСУ Харків повернувся на мапу дипломатії. Поважні гості відвідують Харків. Дуже важливо, аби міжнародні партнери на власні очі бачили, що російський агресор зробив на нашій території, та стали свідками злочинів, які вчиняють окупанти, – наголосив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Він також розповів учасникам делегації, що ворог знищує енергетичні підстанції, школи, дитячі садки та житлові будинки мирних мешканців. У результаті злочинних дій окупантів у регіоні пошкоджено або зруйновано близько 14 тисяч об’єктів. З них 8 тисяч – житлова інфраструктура.

– Увага міжнародних партнерів та постійна гуманітарна допомога вкрай важливі для Харківщини і України в цілому, – акцентував Олег Синєгубов.

Зауважимо, що Анналена Бербок перша німецька посадовиця такого рівня, яка відвідала Харків з початку повномасштабного вторгнення рф. Під час свого візиту вона запевнила, що Німеччина продовжить надавати Україні зброю та гуманітарну допомогу, зокрема виділить Україні 20 мільйонів євро на резервне обладнання для критичної інфраструктури. Анналена Бербок зазначила, що її держава не буде чекати закінчення війни, аби розпочати відновлення. Допомогу планують надавати відразу, як це буде потрібно.

– Брутальна російська стратегія полягає саме в тому, що вони не лише атакують військові об’єкти, а й піддають ударам критичну інфраструктуру. А це означає, що в зимовий період у людей не буде опалення, водопостачання або струму. У Харкові ми хочемо допомогти шляхом партнерства між містами Харків – Нюрнберг, зокрема вже іде підтримка дитячої лікарні та інших медичних закладів. Крім того, беремо участь у розмінуванні територій, а також надаємо військову допомогу для Харківського регіону, – сказала Анналена Бербок.

За її словами, за останні 10 місяців Німеччина разом зі своїми партнерами докладали зусиль, щоб допомогти Україні. Зокрема, були постачання зброї для ППО, також IRIS-T (зенітний ракетний комплекс) та зенітних самохідних артилерійських установок «Гепард».

– Зараз останнє рішення – передача БМП Marder. Ми будемо продовжувати це партнерство. Я сьогодні знаходжуся тут, щоб побачити на власні очі, наскільки важлива ця наша допомога і щоб її продовжувати з більшою користю для України, – підкреслила міністерка.

Дмитро Кулеба зауважив, що німецька зброя, зокрема танки, потрібна для звільнення українських міст та сіл, які все ще перебувають під російською окупацією.

Нагадаємо, що на звільненій Харківщині відновили роботу 10 ЦНАПів. Безпосередньо у Балаклійській, Савинській та Донецькій громадах Харківської області відновили газопостачання для 95 % мешканців, які повернулися до регіону. У школах звільнених громад Куп’янського району знов розпочали дистанційне навчання.