Нові районні ради і громади Харківщини заплуталися в нумерації сесій

18.11.2020 15:50 Влада
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Самоврядовці Харківщини наполягають на ухваленні законопроєкту про єдину нумерацію скликань рад, що має впорядкувати систему проведення чергових і позачергових виборів. Свої пропозиції вони вже спрямували до Верховної Ради.

Про ключові зміни для місцевого самоврядування, які з’явилися, зокрема, і завдяки ініціативі представників місцевого самоврядування Харківщини, в
ефірі Громадського радіо у програмі «Де це?» розповів президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Серед таких ініціатив – законопроєкт, який готує профільний комітет Верховної Ради задля встановлення загальнодержавної єдиної системи нумерації порядку скликань місцевих рад.

За словами Сергія Чернова, вирішення цього питання необхідне для наведення ладу в організації роботи органів місцевого самоврядування.

– Відлік скликань рад регулюється законом, який був ухвалений у 2004 році. Порядок нумерації приведений до дати проголошення незалежності України у 1991 році з прив’язкою до конституційного п’ятирічного терміну повноважень місцевих рад. Але за ці роки в нас вносилися зміни до законодавства, обиралися депутати і на 5 років, і на 4. Були вибори чергові і позачергові. Були також рішення Конституційного Суду, які визнавали неконституційними норми, встановлені чинним законом. Після виборів 25 жовтня щодо новоутворених районних рад і ОТГ є певна розгубленість. Деякі експерти говорять, що якщо рада збирається уперше, то це перше
скликання, а не продовження нумерації. Як результат – різнобій думок і підходів, – наголосив Сергій Чернов.

Через це Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області звернулася до профільного комітету Верховної Ради, який упродовж трьох тижнів надав відповідь. Комітет теж вбачає у цій ситуації проблему. Тому в порядку реалізації свого права законодавчої ініціативи він готує на розгляд парламентаріїв проєкт закону, який, зокрема, передбачатиме коригування нумерації скликань для місцевих рад.

Читайте такожУ Чугуєві з'явилися відеокамери у будинках та клас для скульпторів

– Добре, що народні депутати оперативно відреагували. Цей законопроект, у разі його ухвалення, впорядкує систему проведення виборів. Щоб не було такого, що хтось пише, що він у VIII скликанні, хтось говорить про VII. Хтось провів позачергові вибори і пішов далі, а хтось починає з чистого аркуша. Потрібна загальнодержавна, єдина і зрозуміла система відліку рад, щоб не було хаосу в здійсненні повноважень місцевого самоврядування, – зазначив президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.

Автор: Марина Проценко