Олег Синєгубов: У деокупованих громадах потрібно пришвидшувати темпи відновлення до зими

27.06.2023 16:49 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харківській області продовжується відновлення деокупованих територій. Зокрема, посилена робота ведеться на трьох напрямах: розмінуванні, відновленні мереж та відбудові житлового сектора.

Як повідомляє медіа «Слобідський край» у Старому Салтові вже готові проєкти ремонту 17 багатоквартирних будинків. Як повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов під час візиту до громади, першочергово тут відновлюватимуть житловий сектор та установи, що надають соціальні та медичні послуги.

– Маємо готуватися до зимового періоду, тому темпи відновлення треба значно пришвидшити, особливо це стосується відбудови житла. Маємо встигнути до початку осінньо-зимового сезону, – зазначив Олег Синєгубов.

Тим часом у деокупованому Вовчанську, який продовжує потерпати від ворожих обстрілів, покращують умови в укриттях. Наразі в місті проживає близько чотирьох тисяч людей.

– Наше спільне завдання з місцевою владою оснастити укриття, забезпечити місцеве населення гуманітарною допомогою, за потреби – будівельними матеріалами для відновлення осель. Ці питання мають бути на постійному контролі, – сказав Олег Синєгубов.

Так жителів Вовчанська продовжують забезпечувати безплатними будівельними матеріалами для ремонту домівок. Зокрема, за зверненнями до органів місцевого самоврядування, люди отримують плівку, листи ОСБ, цвяхи.

Ще один населений пункт, який розташований біля кордону з рф і потерпає від обстрілів – Козача Лопань. У селищі загарбники знищували будинки, інфраструктуру, грабували та катували місцевих. Наразі тут проживає близько двох тисяч людей. За словами начальника ХОВА, 25 червня через черговий обстріл 750 абонентів залишилося без світла. Утім фахівці полагодили електропостачання того ж дня.

– Важливо забезпечувати населення гуманітарною допомогою, регулярно проводити пенсійні виплати. Окремий напрям роботи – безпековий, поліцейські продовжують працювати з місцевим населенням та забезпечувати правопорядок на прикордонних територіях, – наголосив Олег Синєгубов.

Окрім того, на деокупованих територіях продовжується посилена робота з розмінування. Лише в Ізюмському районі працює 21 саперний розрахунок. Утім кількість саперів тут планують збільшувати, адже майже щотижня від підривів на ВНП страждають місцеві жителі. Як зазначив Олег Синєгубов, ХОВА постійно працює над залученням до розмінування іноземних партнерів з ООН та приватних компаній. Наразі в Ізюмському районі планують створити підрозділ фахівців ДСНС з близько 20 саперів, які будуть постійно тут працювати.

Нагадаємо, наразі в регіоні працює 34 ЦНАПи, з них 13 на деокупованих територіях. Також нагадаємо, у Харківському регіональному центрі психологічної допомоги працює мультифункціональний центр «Спільно», де діти можуть не тільки отримати кваліфіковану допомогу, а також власноруч створювати свої відео, подкасти та презентації. Раніше ми писали, у громадах області зафіксовано 28 тисяч об’єктів, які постраждали або були знищені внаслідок повномасштабного вторгнення рф. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.