Олег Синєгубов: Насамперед відновлюватимемо пошкоджені об’єкти там, куди можуть повертатися люди

30.05.2023 18:21 Влада
Джерело: ХОВА Джерело: ХОВА

У Харківській області зросла динаміка наповнення Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Наразі в регіоні зареєстровано понад 18 тисяч таких об’єктів.

Як повідомляє медіа «Слобідський край» , у громадах області зафіксовано 28 тисяч об’єктів, які постраждали або були знищені внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Начальник ХОВА Олег Синєгубов зауважив, що необхідно прискорити роботу з внесення цих даних до реєстру.

– За програмою «єВідновлення» по компенсацію за пошкоджене майно у Харківській області вже звернулися близько десяти тисяч людей. Ми щодня співпрацюємо з органами місцевого самоврядування в цьому напрямку, – зазначив Олег Синєгубов.

За словами начальника ХОВА, динаміка реєстрації перебуває на доволі високому рівні. Тож упродовж одного-двох місяців ця робота може бути завершена. Утім вносяться об’єкти до реєстру почергово.

– У першу чергу внесенню підлягають об’єкти, які розташовані у населених пунктах, куди люди можуть повертатися з огляду на безпекову ситуацію. Ті об’єкти, які значно пошкоджені або зруйновані вщент, будуть відповідним чином оглянуті, зафіксовані та внесені у реєстр у наступні черги, – зауважив Олег Синєгубов.

Наповнення переліку пошкодженого майна проводиться у 48 громадах Харківської області, керівники районних військових адміністрацій мають тримати цю роботу на особистому контролі. Наразі комісії щодо надання компенсації за пошкоджене майно повністю функціонують у 12 громадах. Загалом жителі Харківщини подали понад 90 тисяч повідомлень про пошкодження майна через «Дію» або ЦНАПи.

Для сприяння відновленню постраждалих громад у Харківській області створили Регіональний офіс міжнародного співробітництва. Як зазначив Олег Синєгубов, у межах роботи цієї установи планується посилити напрямок відновлення та розвитку транспортної, медичної, соціальної, комунальної, виробничої та енергетичної інфраструктури тощо. Також офіс працюватиме над підтримкою вразливих верств населення області.

- Основна концепція Офісу – об'єднання зусиль задля розвитку громад Харківської області. Це свого роду координаційний штаб, до якого входитимуть представники міжнародних партнерів-донорів, аби органи місцевого самоврядування – районні, а також міські і сільські військові адміністрації – могли напряму контактувати з ними, дізнаватися про нові можливості співпраці, – підкреслив начальник ХОВА.

Нагадаємо, обласний гуманітарний штаб передав громадам Харківської області понад 35 тонн продуктів, 11 генераторів і 8800 продуктових наборів. Також нагадаємо, що з 9 травня 2023 року спільно з державами Європейського Союзу Україна відзначатиме День Європи – свято миру та єдності на континенті.З 9 травня 2023 року спільно з державами Європейського Союзу Україна відзначатиме День Європи – свято миру та єдності на континенті. 

Нагадаємо також, що Харківська обласна рада підписала меморандум про співпрацю з французькою організацією «Медична та благодійна допомога Франція-Україна», яка вже давно допомагає нашому регіону, але тепер ця допомога буде більш об’ємною та багатосторонньою.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анастасія Хушану