Олег Синєгубов: ЗСУ звільнили 576 населених пунктів Харківщини

26.10.2022 10:37 Влада
З початку вересня українські військові звільнили 576 населених пунктів Харківщини, окупованими залишаються 1,3 % області. Як триває відновлення деокупованих громад, які роботи проводяться у першу чергу – розповів начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Область майже повністю звільнена

За вересень-жовтень цього року Збройні Сили України внаслідок успішного контрнаступу звільнили 576 населених пунктів Харківщини. В окупації наразі залишаються 1,3 % території області.

– Бойові дії на території Харківщини тривають. Українські військові не зупиняються та продовжують витісняти ворога з нашої території, – повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Щодо алгоритму, за яким відновлюється робота органів державної влади на звільнених територіях, то очільник області зауважив, що після деокупації першими до населених пунктів заходять військові та підрозділи ДСНС, які здійснюють зачистку та розмінування. Після цього відновлюють свою роботу Національна поліція та органи прокуратури. Вони фіксують усі злочини, які відбувалися або відбуваються на деокупованих територіях.

За даними Харківської обласної прокуратури, з початку широкомасштабного вторгнення щонайменше 1456 мирних жителів на Харківщині загинули внаслідок російської агресії. Серед них 77 дітей. Наймолодшому було усього п’ять місяців. Також поранено 2500 цивільних осіб, серед яких 193 дитини.

На Харківщині відкрито близько 6900 справ за фактом порушення законів та звичаїв війни. Фігурантами цих справ є військовослужбовці російської федерації та бойовики незаконних формувань так званих «днр» та «лнр». Наразі вже повідомлено про підозру 15 військовим рф, з них сімом заочно.

Також на території Харківщини ексгумували близько 500 тіл. З них 451 – на місці масового поховання в Ізюмі, ще 45 на інших територіях області.

Фортифікаційні споруди та евакуація населення

Обласна адміністрація разом з військовими і місцевою владою створюють нові фортифікаційні та оборонні споруди на кордоні з російською федерацією. Наразі облаштовані та укріплені три лінії оборони, які продовжують зміцнюватися весь час.

– Зараз робимо усе, щоб у ворога більше не було жодної можливості ступити на нашу землю. І в цьому напрямку ми уже провели величезну роботу. Те, що росіяни змогли зробити 24 лютого, окупувавши велику частину області, повторити вони точно не зможуть, – наголосив Олег Синєгубов.

Крім зведення фортифікаційних споруд, у Харківській області постійно тривають евакуаційні заходи на нещодавно звільнених територіях. Щодня від 100 до 1000 осіб виїжджають з тих помешкань, де неможливо проживати. Тобто з будинків, що мають значні пошкодження та не будуть найближчим часом підключені до тепло- та енергопостачання. Також люди лишають ті території, де відбуваються артилерійські обстріли. За словами начальника ХОВА, мова йде про майже всі прикордонні населені пункти. Очільник області додає, що військова адміністрація щодня фіксує такі обстріли. Без жертв, на жаль, не обходиться.

Усі, хто евакуюється, отримують тимчасове житло, гуманітарну та іншу допомогу.

Також Олег Синєгубов розповів, що на сьогодні в Харківській області перебувають 413 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З деокупованих територій виїхали майже 23 тисячі людей, з них дві тисячі це діти.

Відновлення продовжується

Найголовнішим завданням для обласної адміністрації є відновлення критичної інфраструктури на деокупованих територіях. За словами Олега Синєгубова, першим повертають електропостачання, після цього займаються ремонтом для повторного запуску водо- та теплопостачання. Наразі електричну енергію повернули вже більш ніж до 70 % звільнених територій Харківщини. Зокрема, частково відновлено електропостачання у містах Ізюм, Куп’янськ, Балаклія, Вовчанськ та інших населених пунктах.

– Одразу після заживлення великих міст з’являється можливість повернути електрику в навколишні селища та села. Наші електрики ні на секунду не припиняють роботи. Щодня до мережі під’єднуються нові й нові споживачі, – підкреслив начальник ХОВА. 

У зв’язку з російськими обстрілами енергетичної інфраструктури ситуація в країні напружена, однак контрольована.

– До кожної області доведені ліміти споживання електроенергії, яких ми маємо дотримуватися. Звісно, ці обмеження не стосуються функціонування критичної інфраструктури, такої як очисні споруди, водоканали, підприємства, що виробляють харчові продукти тощо, – пояснив Олег Синєгубов.

У контексті проблем з енергетичною інфраструктурою начальник ХОВА закликав мешканців Харківщини, наскільки це можливо, знизити споживання електроенергії.

– Усі мають пам’ятати, що енергетична ситуація зараз залежить від кожного з нас, від кожного домоволодіння та кожної квартири. Переконаний, спільними зусиллями ми зможемо пройти цей виклик, – зазначив Олег Синєгубов.

Допомога з держбюджету

Минулого тижня до Харківщини надійшов черговий транш фінансової допомоги з резервного фонду державного бюджету України у розмірі 300 мільйонів гривень. Ці кошти спрямують на відновлення інфраструктури в населених пунктах, які постраждали від російських обстрілів. Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів України вже виділяв на відбудову Харківської області 720 мільйонів гривень.

– Ми постійно отримуємо транші з резервного фонду на відновлення критичної інфраструктури. Цей процес постійний, оскільки майже щодня збільшується кількість зруйнованих об’єктів, для яких ми маємо зробити проєкти та приступити до їх негайного відновлення, – підкреслив Олег Синєгубов.

Наразі ж начальники новостворених військових адміністрацій та очільники громад на деокупованих територіях мають повністю проаналізувати пошкодження, щоб оперативно відновити все, що можливо.

– Умовно ділимо пошкодження на три групи. Перша – незначні, де маємо вставити вікна або трохи залатати дах. Друга група – це значно пошкоджені об’єкти, але які можна відновити найближчим часом. Третя група – будівлі, що не підлягають відновленню. Наше завдання – зробити перші два напрямки вже зараз, – розповів начальник ХОВА.

Зараз обласна адміністрація закуповує через «Укрзалізницю» будівельні матеріали та надає їх громадам, де вже органи місцевого самоврядування мають організувати відновлення пошкоджених будинків.

Станом на 20 жовтня в Харківській області відновлювальні роботи, що проводили за кошти з резервного фонду держбюджету, завершилися на 252 об’єктах. Це капітальні ремонти віконних та дверних прорізів, покрівель, фасадів житлових будинків, лікарень, закладів освіти тощо. На інших об’єктах роботи продовжуються. Також зараз формують та погоджують переліки пошкоджень для наступного відновлення.

Так само зараз Харківська обласна військова адміністрація разом з волонтерами та міжнародними громадськими організаціями займається відновленням сфери охорони здоров’я. Медична допомога стає все доступнішою, зокрема для мешканців Ізюма та Куп’янська. Там запрацювала первинна ланка надання медичної допомоги.

Також Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй планує відновити майже 400 вікон у Чугуївській міській лікарні.

– Розроблюються проєкти комплексного відновлення для всіх пошкоджених лікарень для того, щоб люди змогли отримувати необхідну медичну допомогу в повному обсязі, – зазначив Синєгубов.