Почесними громадянами Харківської області стануть семеро осіб

05.10.2022 17:00 Влада
Експертна рада рекомендувала сім осіб на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області». Це питання буде розглянуте депутатами на наступній сесії Харківської обласної ради.

На початку тижня під час апаратної наради голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко дала доручення почати підготовку до чергової ХІІ сесії. Наразі формується порядок денний пленарного засідання, який розглядатимуть постійні комісії.

– Серед питань, що мають бути розглянуті, – зміни до положення про Комісію з надання одноразової матеріальної допомоги. Крім того, планується запровадження Знака пошани обласної ради «За заслуги перед Харківщиною», – зазначила голова Харківської обласної ради. – Також на сесію плануємо винести звіт про роботу обласної ради за перші півтора року каденції.

За словами Тетяни Єгорової-Луценко, під час сесії на підставі рішення Експертної ради депутати розглядатимуть питання про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» сімом жителям регіону.

Нагадаємо, що на останній сесії депутати внесли зміни до Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області». На час воєнного стану це звання може бути присвоєно семи особам, а не п’ятьом, як це було раніше. Також з’явився чіткий порядок позбавлення звання почесного громадянина області.

– В окремих випадках можуть не призначати стипендії новим почесним громадянам або позбавляти виплат чинних лауреатів. Крім того, Експертній раді дозволили проводити засідання в дистанційному форматі, – роз’яснила Тетяна Єгорова-Луценко.

Саме засідання Експертної ради відбулося 28 вересня. В ньому взяли участь депутати та працівники виконавчого апарату Харківської обласної ради. Як доповів голова Експертної ради Володимир Бабаєв, на розгляд комісії подані кандидатури, сім з яких були надані до 1 січня 2022 року. Тепер рада має рекомендувати до семи кандидатів депутатам Харківської обласної ради для остаточного затвердження. Список кандидатів на почесне звання стане відомим після оприлюднення проєкту рішення.

Зазначимо, що звання «Почесний громадянин Харківської області» запровадили у 2006 році. З того часу його отримали понад 80 людей.

– Харківська обласна рада продовжує роботу. До кінця року, крім тієї, що вже готується, плануємо провести ще одну чергову сесію, – зауважила Тетяна Єгорова-Луценко.

У тему

Днями до Харкова завітав Митрополит Київський і всієї України Єпіфаній. Він відвідав бійців 127-ї окремої бригади Територіальної оборони, де разом з командиром частини та військовослужбовцями помолився за всіх захисників України й перемогу над агресором. У рамках візиту Його Блаженство освятив бойовий прапор підрозділу, відзначивши символ військової доблесті та слави захисників. За віддане служіння бійців бригади Богові й Україні, їхню жертовність у захисті добра і правди Митрополит Епіфаній нагородив військову частину орденом святого великомученика Юрія Переможця.

На церемонії освячення бойового прапора Предстоятель Православної церкви України відзначив голову Харківської обласної ради Тетяну Єгорову-Луценко орденом святої рівноапостольної княгині Ольги.

– Я дуже вдячна за увагу, отримати цей орден – велика честь для мене. Зараз украй важливо, щоб кожен на своєму місці робив усе, що може, для нашої перемоги. Сподіваюся також, що всі наші плани, які були намічені до війни, будуть реалізовані. І на Харківському шосе буде відкрито капличку, як ми і домовлялись, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Епіфаній зазначив, що українці – вільний народ і до кінця боротимуться за свою незалежність, і харків’яни є зразковим прикладом цьому.