Потужний регіон Франції допоможе у відбудові Харківщини

22.05.2022 13:20 Влада
Регіон Гранд-Ест обере в Харківській області будь-який з інфраструктурних об’єктів, зруйнованих агресором, і фінансуватиме його реставрацію

Підписано Меморандум про дружбу та співробітництво між Харківською обласною радою та регіоном Гранд-Ест. Великий східний регіон Франції візьме участь у відбудові Харківщини. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook  голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. 

– У Страсбурзі була важлива та дуже продуктивна зустріч з головою регіональної ради Гранд-Ест Жаном Роттнером. Ішлося про допомогу Харківщині від наших європейських друзів та подальшу співпрацю на перспективу, – зазначає очільниця області.

Наразі регіон Гранд-Ест зібрав і вже відправив 100 тонн гуманітарної допомоги, яка вже прямує в Україну і буде розподілена між громадами Харківщини.

З паном Роттнером було підписано Меморандум про дружбу та співробітництво між Харківською обласною радою та регіоном Гранд-Ест і таким чином зафіксовано наміри працювати над зміцненням взаємовигідного економічного, соціального та культурного співробітництва.

– Домовилися, що регіон Гранд-Ест обере в Харківській області будь-який з інфраструктурних об’єктів, зруйнованих агресором, і фінансуватиме його реставрацію, по завершенні якої відбудеться спільне урочисте відкриття, – повідомляє  Тетяна Єгорова-Луценко. 

Жан Роттнер оголосив, що на найближчій сесії регіональної ради Гранд-Ест будуть виділені кошти для організації проживання, забезпечення харчуванням та усім необхідним жителів Харківщини, які в результаті російської агресії втратили житло,  і в першу чергу тим мешканцям Харкова та області, хто переховувався на станціях метрополітену.

Обговорювалась також  можливість організації найближчим часом зустрічі представників бізнесу обох регіонів у форматі відеозв’язку та можливості встановлення в Харківській області промислово-виробничих ліній.

Пан Роттнер підтвердив готовність регіону Гранд-Ест узяти на себе організацію та розміщення у Страсбурзі регіонального представництва Харківської області для прийняття делегацій з Харківщини, проведення двосторонніх зустрічей та поширення інформації про область. Також він надає у користування  Харківської обласної ради представництва регіональної ради Гранд-Ест у Страсбурзі, Парижі та Брюсселі.

Крім того, він висловив зацікавленість у всебічному сприянні в академічному обміні для молодих харківських вчених з університетами регіону Гранд-Ест. 

Довідка 
Гранд-Ест (або Великий східний регіон) об’єднує історичні області Ельзас, Лотарингію, Шампань-Арденни. Населення – 5,5 мільйона. Адміністративний центр – Страсбург.

Раніше ми писали також про плани обласної влади щодо  відбудови  регіону