Сергій Чернов: Районний рівень був проігнорований на Конгресі місцевих та регіональних влад

04.06.2021 11:55 Влада
Представники районних рад обурені результатами Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Про це заявив представник Харківщини – депутат обласної ради та президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.

Вчора, 3 червня, в Києві відбулося засідання Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Його результатами представники субрегіонального рівня залишилися незадоволені, бо проблеми районних рад на засіданні розглянуті не були. За словами президента УАРОР Сергія Чернова, пункт 7 «Про питания щодо неналежного фінансування районних рад для здійснення ними повноважень, визначених Конституцією України та ЗУ Про місцеве самоврядування», попросту виключили з порядку денного.

— На жаль, у фіналізованому порядку денному такий пункт був виключений. Також ми хотіли порушити тему повноважень та їх нормативного закріплення й, найважливіше, перспектив внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Втім, районний рівень був повністю проігнорований, що і викликало великий негатив у керівників районних рад, — наголосив Сергій Чернов.

Конгрес

Читайте також: Сергій Чернов: У Верховній Раді з’явиться міжфракційне об’єднання з питань місцевого самоврядування

Також він повідомив, що після засідання отримав багато повідомлень про готовність субрегіонального рівня місцевого самоврядування найближчим часом зібратися в столиці і відстоювати свої права, у тому числі у протестних формах, що нікому не потрібне.

— Ми повинні пам’ятати, що районні ради — це не просто слова на папері — це незамінна частина у системі публічної влади, без нормального функціонування якої якість послуг уже вкрай знизилась, про що свідчить понад сто п’ятдесят закритих об’єктів соціальної інфраструктури. Районні ради — це більше 6000 законно обраних депутатів, що прийшли реалізовувати волю громадян. Районні ради — це працівники, що через помилкові рішення окремих «децентралізаторів», працюють майже на громадських засадах, — підкреслив очільник УАРОР.

Сергій Чернов також нагадав, що Асоціація направила в центральні органи влади  велику кількість звернень, де порушувались проблеми функціонування районних рад й давалися пропозиції щодо їх вирішення.

Раніше на нараді в Офісі Президента України, Сергій Чернов запропонував включити питання щодо подолання кризи районних рад до порядку денного засідання, про що отримав схвальне рішення.

— Переконаний, що Президента України не інформують про об‘єктивний стан речей! А це вже виглядає як провокація, не на користь державі, — зауважив Сергій Чернов. — Маємо надію, що на засіданні Палати регіонів Конгресу, що заплановане на 8 червня у Дніпрі, це непорозуміння буде виправлено.

Нагадаємо, відповідно до Рішення Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, що підписане головою Верховної Ради 11 травня, Уряду, за співпраці з парламентом та профільними Асоціаціями, рекомендовано підготувати законопроєкти, зокрема, щодо фінансування районних рад. У цьому ж рішенні пропонується й надати субвенцію на виплату заборгованостей із зарплатні працівникам районних рад.

Автор: Андрій Соха