Сергій Чернов поділився українським досвідом децентралізації на форумі у Вірменії

12.11.2018 17:51 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Голова Харківської обласної ради взяв участь у Форумі місцевої демократії «Децентралізація та місцевий економічний розвиток», що проходить у Єревані.

Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов виступив під час дискусії «Як досягти кращої синергії в місцевій, регіональній, національній та міжнародній політиці. Роль і обсяг повноважень місцевих і регіональних органів влади в економічному розвитку». Повідомляє прес-служба Харківської обласної ради.

Сергій Чернов разом з європейськими колегами проаналізував чотирирічний шлях реформування в Україні, акцентуючи увагу на прагненні країни виконати вимоги Європейської хартії місцевого самоврядування, привести систему управління територіями до загальноприйнятих європейських стандартів демократичного врядування.

За словами самоврядовця, поточний етап реформування ґрунтується на формуванні якісно нової базової ланки місцевого самоврядування – громад, шляхом добровільного об'єднання невеликих муніципалітетів.

– Ці муніципальні утворення повинні стати не тільки новими адміністративними одиницями. Ідеологія реформи передбачає, що об'єднані територіальні громади стануть точками економічного зростання. Будучи при цьому наділені відповідними ресурсами і керовані за допомогою інноваційного менеджменту, – підкреслив Сергій Чернов.

Разом з цим він повідомив, що за чотири роки реформи в Україні створено 838 об'єднаних територіальних громад, до яких увійшли 3 839 старих громад (це 7,1 млн осіб, або 20 % населення України). В середньому одна нова громада об'єднує 4-5 громад, які існували окремо. Середня чисельність населення об'єднаної територіальної громади складає 8,4 тисячі осіб.

Сергій Чернов зазначив, що процес об’єднання громад український Уряд планує завершити до 2020 року.

Читайте також: Президент відзначив будівництво амбулаторій на Харківщині