Сергій Чернов: Постанова Уряду про затвердження Перспективних планів вже збурила громадськість Харківщини

21.04.2020 13:54 Влада
Фото: СК Фото: СК
Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов висловив занепокоєння нехтуванням на центральному рівні інтересами громад в областях.

Про це він розповів у підсумковому тижневому ефірі телеканалу «НАШ». За його словами, це підтверджується двома знаковими подіями, які відбулися минулого тижня. По-перше, 15 квітня Кабмін затвердив Перспективні плани формування громад трьох областей.

— Щодо Харківщини, то цей документ не відповідає тому, який готувався і затверджувався облдержадміністрацією, яка на законодавчому рівні має для цього виняткові повноваження, — зазначив Сергій Чернов.

По-друге, за його словами, 16 квітня Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект № 2653 «Про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні», яким Кабмін уповноважили визначати адмінцентри територіальних громад.

На думку президента Української асоціації районних та обласних рад Сергія Чернова, такі дії не можна назвати фаховими інструментами у процесі децентралізації.

— Політичний егоїзм, на жаль, переважає. Тоді як сьогодні потрібен діалог. Якщо далі так триватиме, то ладу в державі не наведемо ще дуже довго. Треба було спершу внести зміни до Конституції. Президент України Володимир Зеленський вніс такі пропозиції, вони обговорювалися в усіх регіонах, у всіх громадах і 95 % питань не викликали заперечень, — зауважив голова облради. — Але чомусь у Верховній Раді на ті рішення, які їй потрібні, знаходиться необхідна кількість голосів, а на стратегічні реформи, що потрібні державі і кожній родині, їх не вистачає. Прийнятий закон «Про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» я б назвав повзучою спробою змінити адмінтерустрій у державі поза Конституцією і за спиною регіональних влад, як виконавчих, так і представницьких.

Читайте також: Скільки ОТГ насправді збираються створити на Харківщині – коментар експертки

Голова Харківської облради вважає, що «такі процеси неприпустимі і матимуть непередбачувані наслідки. Уряду надані безпрецедентні можливості. Він може змінювати межі адміністративно-територіального устрою, визначати центри громад. В законі № 2653 не передбачене погодження таких рішень ані з органами місцевого самоврядування, ані з президентською вертикаллю. Та й взагалі цей закон дає свободу Уряду зовсім не звертати увагу на те, що відбувається у регіонах, і які там рішення приймаються. Це те, що називають правовим нігілізмом».

Як зауважив Сергій Чернов, досі не опублікована офіційно постанова Уряду щодо затвердження Перспективних планів уже збурила громадськість Харківщини, зокрема Зміївського, Нововодолазького, Балаклійського, Ізюмського, Харківського районів:

— Ми досі не бачили підписаної постанови Уряду. Невідомо, чи підпише її тепер Прем’єр-міністр. Але вчора і сьогодні ми, депутати обласної ради, заспокоювали людей у районах. Під час пандемії вони, не маючи достовірної інформації, почали збирати позачергові сесії, — сказав Сергій Чернов.