Сергій Чернов: вибори треба перенести, якщо не встигаємо завершити реформу

05.05.2020 17:45 Влада
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
Проводити наступні місцеві вибори у жовтні буде нелогічно, якщо до того часу не буде повністю завершено реформу децентралізації влади. Про це заявив голова Харківської облради Сергій Чернов в ефірі Громадського радіо.

На думку Сергія Чернова, місцеві вибори в Україні – до обласних, районних, міських, селищних і сільських рад – можна було б провести у жовтні 2020 року тільки за умови, що виконані всі кроки, передбачені реформою місцевого самоврядування.

«А саме, якби ми внесли зміни до Конституції, прийняли відповідні закони, що дали б можливість завершити реформу децентралізації, оголосили вибори по майбутніх затверджених перспективних планах щодо ОТГ і майбутніх укрупнених районах, і підготували закон, який би відповідав сучасним викликам з організації самого виборчого процесу», – заявив голова Харківської обласної ради в ефірі програми «Де це?» на Громадському радіо.

За його словами, зараз, в умовах, коли частина України реформована, а інша – ні, коли ці території перебувають у різних правових полях, проводити місцеві вибори до завершення децентралізації просто небезпечно для країни.

– У нас є низка громад, які повністю поглинули територію районів. Такі приклади є на Харківщині, зокрема Коломацький район. В Україні – понад тридцять їх. То ми знову оберемо ради громад, районні ради, які будуть на цій території, призначимо районні адміністрації? І всі ці органи дублюватимуть повноваження один одного. І все це ми будемо спостерігати наступні п’ять років, – пояснив Сергій Чернов.

Він зазначив, що вважає це алогічним і неприйнятним щодо використання бюджетних коштів, якщо, звісно, ми ставимо собі за мету використовувати їх ефективно.

– А найголовніше – це руйнація системи державного управління. Цього не можна допустити. Тобто, якщо не встигаємо привести у відповідність законодавче поле, то треба переносити вибори, – додав голова облради.

Саме тому, нагадаємо, нещодавно Українська асоціація районних та обласних рад під головуванням Сергія Чернова звернулася до Президента України, закликаючи його ветувати прийняті зміни до закону про місцеве самоврядування. На думку Сергія Чернова, Верховна Рада повинна бути зразком права, а прийнятий нині закон суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування в частині того, що без погодження місцевих громад не можна приймати рішення, які стосуються зміни їх меж і центрів.

– Порушена Конституція України, в першу чергу – 85 стаття. Там чітко написано, що утворення, ліквідація району, встановлення меж є компетенцією Верховної Ради, а не Уряду. Те, що Уряду надано повноваження визначати адміністративні центри, суперечить чинному закону про добровільні об’єднання територіальних громад, – наголошує голова облради.

Все це, на його погляд, створює деякий хаос, оскільки перші три з половиною роки рішення стосовно реформи децентралізації приймалися відповідно до Дорожньої карти реалізації Концепції місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

– Наш шлях був послідовним і зрозумілим. Безумовно, потрібно було приймати зміни до Конституції України, але на сьогодні цей проект двічі відкликався. Якщо б були внесені зміни до Конституції, то все б стало на свої місця. А сьогодні все, що приймається, приймається, як я це називаю, за спиною Конституції, – пояснив Сергій Чернов.

На сьогодні, констатує президент асоціації самоврядних органів, змін до Конституції немає, як і часу для прийняття таких змін і політичної волі.

– Правове поле заповнюється хаотично і незрозуміло. І я не бачу на поверхні відповідей на ці питання, – резюмував голова обласної ради.

Читайте також: Президента Зеленського просять ветувати закон про території громад