Що пропонує юнакам нова українська армія. На харківському прикладі

11.12.2013 15:06 Влада
фото Артема Богдана фото Артема Богдана
Днями журналісти завітали до однієї з кращих військових частин східної України, щоб подивитися, чим саме зараз живуть військовослужбовці.

92-га окрема механізована бригада, яка дислокується на Чугуївщині, у Клугіно-Башкирівці, – єдина на сході України, яка має завдання в найстисліші строки виконати військовий обов’язок: посилити охорону кордону та захистити об’єкти Харківської та інших областей. 

– Наразі триває третій прийом військовослужбовців за контрактом, і в цю суботу буде організовано складання присяги на вірність українському народу для понад сотні призовників. Частина розрахована на 1–1,5 тисячі військовослужбовців. Наразі в нас проходить службу близько 400 контрактників, – розповів командир бригади Віктор Ніколюк.

Планове завдання на 92-гу бригаду з комплектації особовим складом в обласному військкоматі становить 90 осіб. На сьогодні служити в ній уже виявили бажання 120 чоловік. Якщо брати потребу всіх родів військ в області, то зараз, при плановому завданні обласного військкомату набрати 373 особи, вже зголосилися служити 381 чоловік. Такі дані навів заступник військового комісара Харківського обласного військового комісаріату полковник Юрій Калгушкін.

За словами військових, така зміна в ситуації із бажанням служити у Збройних Силах склалась, у першу чергу, завдяки підвищенню заробітної плати військовослужбовців, частковому вирішенню квартирного питання та змінам в умовах перебування контрактників на службі. Наприклад, 92-га окрема механізована бригада має два нові житлові будинки для військовослужбовців. Один здано в експлуатацію три роки тому, а другий – узагалі в цьому році. Крім того, у частині є один гуртожиток і ще під один переобладнується приміщення старої казарми.

Що стосується зарплати, то наразі вона становить 2–3 тис. грн при підписанні першого контракту, строком на три роки. При підписанні наступних контрактів суми збільшуються. Крім того, контрактні службовці мають восьмигодинний робочій день і п’ятиденну робочу неділю, як і на будь-якій іншій роботі.

«Державна комплексна програми реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року» передбачає створення нечисленних, але професійних і високоефективних, озброєних сучасною технікою, військових сил.

– Військовослужбовець строкової служби проводить в армії 12 місяців. На його підготовку йде приблизно 2–3 місяці. Крім того, після його прибуття в військову частин 1–2 місяці потрібні тільки на адаптацію до нових умов і набуття необхідних навичок. Тобто, коли ми його повністю підготовимо, залишаться не так уже й багато часу для його ефективної служби, – зазначає полковник Юрій Калгушкін. – Тепер беремо контрактника. Перший контракт для рядового становить три роки. Для сержантського і старшинського складу – п’ять років. Усе те саме. Підготовка бійця – від 2 до 6 місяців. Але в такому разі ми отримуємо від військовослужбовців мінімум два з половиною роки якісного виконання військових обов’язків. І це мінімальний термін, адже контрактник може піти на другий чи третій термін.

За словами Юрія Калгушкіна, умовний ККД строковика, або, іншими словами. його готовність, становить близько 25–30 %. Контрактник же має ефективність близько 80 %.

До речі. На сьогодні в Харківській області серед контрактників – 10 % жінок. Вони проходять службу на тих самихе умовах, що й чоловіки, обіймаючи посади планшетісток, операторів, медсестер, телефоністок тощо. При цьому на військову службу представниці прекрасної половини людства йдуть охоче – наразі всі вакантні місця для жінок зайнято.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №147 від 10.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта