Тетяна Єгорова-Луценко: Я буду працювати з кожним депутатом незалежно від його політичної приналежності

19.08.2021 18:15 Влада
Харківська облрада Харківська облрада
Харківську обласну раду вперше очолила жінка. 19 серпня відбулася у Будинку рад позачергова сесія Харківської обласної ради, де депутати більшістю голосів підтримали кандидатуру від партії «Слуга Народу» Тетяну Єгорову-Луценко.

Позачергову сесію Харківської обласної ради скликали 17 серпня. Відповідне розпорядження підписав очільник ради Артур Товмасян. За його словами, того ж дня, він написав заяву про складання повноважень та попросив депутатів підтримати його рішення. 

Нагадаємо, Артура Товмасяна підозрюють у скоєнні злочину за ч. 4 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12-ти років з конфіскацією майна.

Читайте також: Жнива-2021: де на Харківщині зібрали найбільший врожай

Оскільки Артур Товмасян заявив про складання своїх повноважень, питання позачергової сесії обласної ради, у першу чергу, стосувалися нових кадрових призначень.

Зокрема, обласні обранці мали розглянути питання про  звільнення голови, а також визначитися з новим очільником. Також на порядку денному були питання, які стосувалися умов оплати праці голові обласної ради та депутатські звернення.

Сесію відкрив Артур Товмасян. Він проінформував депутатів, що відповідно до статті 28 та 35 закону «Про запобігання корупції» та статті 59-1 закону «Про місцеве самоврядування в Україні», брати участь у голосуванні за питання, яке стосується складання його повноважень, не буде. Також він передав право головуючого першому заступнику Альберту Кононенку. 

— Відповідно до закону повноваження голови ради припиняються, а особа звільняється з посади з дня прийняття рішення радою. Тому пропоную це питання поставити на голосування у режимі таємно, — зазначив під час засідання Альберт Кононенко.

Рішення про звільнення Артура Товмасяна з посади голови підтримали 88 депутатів, проти - п’ять, утримався - один (не голосували 2 депутати, на сесії були відсутні 24 депутати). Нагадаємо, він очолював обласну раду з грудня 2020-го. У своїй промові Артур Товмасян подякував депутатам та додав, що оцінку роботі цієї каденції мають дати виключно люди. 

— Хочу акцентувати увагу, що наша з вами робота співпала на завершення реформи децентралізація. Ми пройшли цей важкий етап, зуміли вирішити всі проблемні питання і не втратили темпів ефективного розвитку області. Ви всі знаєте, що я об’їхав чимало громад і керівники на місцях, а головне - люди, відчували мою особисту підтримку та підтримку Харківської обласної ради. І саме вони можуть дати оцінку моїй та нашій з вами діяльності, — підкреслив Артур Товмасян.

Після цього депутати підійшли до розгляду другого питання порядку денного, яке стосувалося обрання нового голови. Політсили мали змогу висувати своїх кандидатів на посаду. Голова фракції «Слуга Народу» Ігор Захарченко розповів, що напередодні, 18 серпня, одноголосним рішенням на загальних зборах депутатів партії було підтримано кандидатуру Тетяни Єгорової-Луценко.

Читайте також: Відремонтований міст у Пісочині відкриють до свят

— Прошу підтримати цю кандидатуру та проголосувати за неї, — додав представник партії. 

Підтримати кандидатуру Тетяни Єгорової-Луценко запропонував і депутат обласної ради Роман Семенуха. 

— Сьогодні — не партійні вибори. Сьогодні — важливий момент і напередодні 30-ї річниці Незалежності обласна рада повинна мати легітимного голову. Сьогодні — це наш обов’язок, тому прошу підтримати колегу, — додав депутат.

Тетяна Єгорова-Луценко стала єдиною кандидаткою на посаду голови облради. Інших висуванців від партії не було. Тому депутати обрали  лічильну комісію сформовано з представників політичних фракцій та розпочали процес таємного голосування. За результатами останнього, депутати обласної ради підтримали кандидатуру Тетяни Єгорової-Луценко на посаду голови Харківської обласної ради.

— Усього виборчі бюлетені отримали 89 депутатів. «За» проголосували — 75 депутатів, проти — дев’ять, ще п’ять бюлетені були визнані недійсними. Таким чином, за результатами таємного голосування головою Харківської обласної ради обрано Тетяну Єгорову-Луценко, -  повідомив голова лічильної комісії Віталій Панов. 

Нагадаємо, Тетяна Єгорова-Луценко — колишня начальниця теруправління юстиції. У березні 2020 вона балотувалася у народні депутати по 179 округу на Харківщині проте за результатами голосування посіла третє місце. 25 жовтня 2020 року обрана депутаткою Харківської обласної ради VІІІ скликання. З липня 2020 року по квітень 2021-го була першою заступницею голови Харківської ОДА.

Під час свого виступу нова очільниця обласної ради, яка до речі стала першою жінкою на цій посаді,  окреслила головні напрямки роботи. Серед пріоритетних напрямків роботи вона назвала вирішення проблемних питань у сфері охорони навколишнього середовища, розвиток медичної сфери, IT-галузі, аграрного сектору, а також промисловості – відродити індустріальну Харківщину.

— Я вважаю, що голова обласної ради, депутати мають приділяти цьому питанню особливо увагу, виводити його на рівень Верховної Ради та Кабінету міністрів України, — додала Тетяна Єгорова-Луценко.

На думку нової голови, ефективна робота обласної ради залежить від взаємодії з іншими органами місцевого самоврядування та виконавчої влади.

— У нас є надійні партнери — обласна державна адміністрація, Харківська міська рада, районні ради, територіальні громади. Добре усвідомлюю, що за кожною фракцією, за кожним депутатом стоїть громада, стоять люди. Я буду працювати з кожним депутатом незалежно від його політичної приналежності, — зазначила голова обласної ради.