Тетяна Єгорова-Луценко: Майбутнє Харківщини у співпраці вишів та бізнесу

20.06.2023 09:22 Влада

У Харкові відбулася низка заходів у сфері освіти та науки, на яких керівництво обласної ради разом з представниками наукових та освітніх галузей та бізнесових структур розглянули інноваційні проєкти та питання  академічної доброчесності та протидії корупції.

У Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна відкрився регіональний форум «Освіта. Наука. Бізнес». У заході взяла участь голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, а також представники наукових та освітніх галузей та бізнесових структур.

Відкрила форум ректорка університету Тетяна Кагановська, яка зазначила, що мета зустрічі полягає у формуванні наукових та кадрових передумов для втілення державної політики в галузі освіти та науки у повоєнній економіці України.

Голова Харківської обласної ради привітала учасників та команду університету з роботою форуму в офлайн-форматі під час воєнного часу.

— Переконана, що наука та освіта має йти в міцному тандемі з бізнесом для потужного результату на всіх майданчиках, не тільки нашої країни, а й на міжнародному рівні. Співпраця вишів регіону з міжнародними партнерами забезпечить новий рівень розвитку та взаємодії між регіонами-партнерами для студентів регіону. Сьогодні на Харківщині відчувається відтік абітурієнтів, але даний форум яскраво демонструє, що ми рухаємося далі. Харківщина залишається освітянською та науковою столицею нашої країни, і нас ніщо не зупинить. Ми зробимо все для того, щоб діти поверталися навчатися до регіону, прагнули здобувати нові знання та опановувати практики, які   в регіоні пропонуються на основі найвищих європейських стандартів, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

У ході заходу було презентовано низку пілотних проєктів моделі «освіта – наука – бізнес», які зокрема стосувалися якості води, штучного інтелекту в системах управління, реабілітації військових та цивільних, що постраждали внаслідок бойових дій, а також кіберфізичні інновації в енергетиці, медицині та IT.

Академічна доброчесність у вишах

Також голова Харківської обласної ради взяла участь у конференції «Академічна доброчесність у вищій освіті: виклики та інструменти впливу». Цей захід відбувся у Харківському національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого.

У ході конференції учасники торкнулися питань академічної доброчесності, прозорості вступної кампанії 2022 року, а також інструменті запобігання корупції у вищій освіті та інші.

Голова обласної ради зазначила, що питання академічної доброчесності базується на важливих життєвих принципах,  про які іноді люди забувають:  чесність, повага, відповідальність, порядність по відношенню один до одного.

— Ректори вишів докладають зусиль, щоб зберегти матеріальну базу, щоб наші діти навчались і мали змогу здобувати сучасну освіту.  Я вважаю, що всі, хто займає великі та  маленькі посади, працює у різних структурах,  повинні робити все, щоб Україна стала потужною, конкурентоспроможною та сучасною державою, до якої хочеться повертатися і жити.  Щоб коли говорили «нема корупції», то це говорили про Україну. Тому боротьба з корупцією і доброчесність повинні стати завданням для кожного, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Нагадаємо, американська програма допоможе Харківщині підвищити конкурентоспроможність. Раніше ми писали, що Харківщина ініціює розширення переліку громад, віднесених до території активних бойових дій. 

Також ми розповідали, що до відновлення Харківщини приєднаються нові міжнародні партнери.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Костянтин Оксенюк