Туреччина допоможе відновити лікарню і школу в Харківській області

02.11.2022 11:35 Влада
Турецька Республіка візьме участь у відновленні Харківської обласної дитячої лікарні № 1та Харківської спеціальної школи імені Короленка, які постраждали в результаті російських обстрілів.

26 жовтня Харківську обласну клінічну лікарню відвідали голова постійної комісії з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування Харківської обласної ради Олег Каратуманов, почесний консул Туреччини в Харкові Володимир Білий та керівництво Департаменту охорони здоров’я ХОВА. Вони ознайомилися з організацією діяльності медичного закладу в умовах війни.

Почесний консул Туреччини зауважив, що огляд лікарні здійснює за дорученням посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдере. Основна мета візиту – визначити пошкодження, які медичний заклад отримав унаслідок російських обстрілів.

– Я передам послу вичерпну інформацію щодо наявних пошкоджень лікарні, а також щодо заходів, які необхідні для їх усунення до холодів. За словами Ягмура Ахмета Гюльдере, на ремонт лікарні планується спрямувати до 100 тисяч доларів США, – зазначив почесний консул Туреччини в Харкові Володимир Білий.

З початку повномасштабного вторгнення Харківську обласну дитячу клінічну лікарню № 1 ворог обстрілював кілька разів. Пошкодження від терористичних атак російської федерації зафіксовані правоохоронцями.

– Лікарню обстріляли чотири рази, внаслідок чого було вибито понад 500 вікон, міжкімнатні двері. Контури віконних отворів ми закрили самотужки, але вже почався опалювальний сезон, і щоб перезимувати, потрібно встановлювати гарні вікна. Тому ми дуже вдячні за допомогу, яку пропонує Туреччина, – сказав виконувач обов’язків генерального директора лікарні Олексій Савво.

Він також розповів, що під час трьох обстрілів у лікарні знаходилися діти. Ракети падали як неподалік, так і прямо на територію лікарні: біля відділення для немовлят та приймального відділення.

Раніше почесний консул Туреччини відвідав Харківську спеціальну школу імені Короленка, яка також потребує відновлення. Кошти для ремонту навчального закладу будуть надані турецькими партнерами.

– Ми побачили, що будівля школи практично не має даху, і підготували відповідний звіт для надання допомоги, – сказав Володимир Білий.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко зі свого боку також провела зустріч з послом Туреччини в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере. Основна тема діалогу – відновлення інфраструктури та соціальних об’єктів Харківщини, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення рф.

Очільниця обласної ради зауважила, що Туреччина серед тих країн, які активно допомагають у відновленні Харківської області.

– Вдячна послу Туреччини в Україні Ягмуру Ахмету Гюльдере та консулу Туреччини в Харкові Володимиру Білому за допомогу регіону. Всьому турецькому народу та президенту Реджепу Тайїпу Ердогану щиро дякую за підтримку України і за те, що саме Туреччина допомагатиме у відновленні Харківщини, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона також зазначила, що відновлення за допомогою турецьких партнерів можуть початися й на інших об’єктах.

Автор: Олександр Манченко