Як отримати спадок із Донбасу. Консультації нотаріуса

25.02.2015 14:53 Влада
До редакції «СК» зателефонувала мешканка смт Печеніги Марія Ковалер, яку непокоїть питання щодо оформлення права на спадщину від брата, який жив на Донеччині.

Жінка розповіла, що 12 вересня 2014 року вона поховала рідного брата, який жив у Єнакієвому Донецької області. Усі документи (як-от свідоцтво про смерть) жінка оформила у Печенігах, за місцем своєї реєстрації. Там же подала нотаріусу заяву на отримання спадщини, адже у брата залишилась 1-кімнатна квартира та ощадна книжка. Марію Михайлівну непокоїть питання, як отримати тепер свідоцтво про право на спадщину, яке має видати нотаріус за останнім місцем проживання спадкодавця, адже ані нотаріальні контори, ані державні органи у Єнакієвому наразі не працюють, а строк для прийняття спадщини (півроку) спливає дуже скоро – 12 березня. 

Відповідно до ча. 1 ст. 1221 Цивільного Кодексу України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, розповідає державний нотаріус Шостої харківської державної нотаріальної контори Світлана Афанась’єва. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно зі спадкодавцем, має особисто подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

– На сьогодні з певних об’єктивних причин державні нотаріальні контори, розташовані на території проведення антитерористичної операції, та приватні нотаріуси, зареєстровані у відповідних нотаріальних округах, фактично не працюють, – каже нотаріус. – У таких випадках заява може бути тимчасово прийнята будь-яким нотаріусом за місцем звернення спадкоємця, незалежно від місця відкриття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців з часу відкриття спадщини. Але видавати свідоцтво про право на спадщину може тільки нотаріус за останнім місцем проживання спадкодавця, наголошує спеціаліст. Тобто, в даному випадку – нотаріус у Єнакієвому. Поки він не працює, заведена на підставі поданої заяви спадкова справа перебуватиме у його Печенізьких колег. Справа підлягає реєстрації відповідно до вимог підпункту 2.6 п. 2 гл. 10 розд. ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.
Після відновлення роботи установ нотаріату Донецької та Луганської областей вказані документи повинні бути передані за належністю приватному нотаріусу або до державної нотаріальної контори, до компетенції яких входить подальше ведення спадкової справи. Передавати справу в установленому порядку має нотаріус, який прийняв заяву на отримання спадщини. Дізнатися, чи евакуйована з зони АТО державна нотаріальна контора, та за якою новою адресою вона працює, можна за телефоном «гарячої лінії» Міністерства юстиції України (044) 486-71-56.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" №21 від 19.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта