Звільнення керівників ОВА в п’яти областях і кадрові зміни в Кабміні та ОП – головне

25.01.2023 10:59 Влада
Кабінет Міністрів України погодив звільнення п’яти начальників обласних військових адміністрацій. 24 січня Президент України Володимир Зеленський підписав укази про звільнення.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на сайт Офісу Президента.

Так, указами Президента у відставку відправлені начальник Київської ОВА Олексій Кулеба, Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко, Запорізької ОВА Олександр Старух, Сумської ОВА Дмитро Живицький та Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Укази Зеленського про звільнення голів ОВА

Водночас указом № 42/2023 24 січня Володимир Зеленський призначив Олексія Кулебу заступником керівника Офісу Президента.

У вечірньому зверненні Володимир Зеленський підкреслив, що питання кадрової політики має важливе значення для захисту країни та зближення з ЄС.

«Відповідні кроки будуть і надалі – кожен з них суспільство побачить і, я впевнений, підтримає. Будь-яка внутрішня проблематика, що заважає державі, забирається і забиратиметься», – сказав він.

Також 24 січня на засіданні Уряду було звільнено 4 заступників міністрів:

  • В'ячеслава Шаповалова – заступника міністра оборони України;
    Івана Лукерю – заступника міністра розвитку громад та територій України;
    В'ячеслава Негоду – заступника міністра розвитку громад та територій України;
    Віталія Музиченка – заступника міністра соціальної політики України.

Раніше пресслужба Міністерства оборони повідомила, що Шаповалов подав у відставку на фоні скандалу через закупівлі продуктів харчування для ЗСУ за завищеними цінами.

«В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, попросив звільнити його, щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення Збройних Сил України внаслідок кампанії звинувачень, пов’язаних із закупкою послуг харчування», – йдеться в повідомленні відомства.

Зазначимо, що заступників міністра розвитку громад та територій України В'ячеслава Негоду та Івана Лукерю звільнено через ліквідацію міністерства.

«ЗМІ вже встигли по-різному інтерпретувати рішення КМУ щодо мого звільнення: «подав у відставку», «кадрові чистки»… Друзі, ви знаєте, що ще в грудні уряд прийняв рішення про ліквідацію Мінрегіону. Тільки двом заступникам Мінрегіону було запропоновано, і вони перейшли працювати в команду нового міністра – в Мінінфраструктури (одного з них вже звільнили). Всі інші заступники, згідно із законодавством, автоматично підпадають під звільнення. Тому ніякої заяви про свою відставку я не писав, вона просто не потрібна», – так у Фейсбуці прокоментував свою відставку В'ячеслав Негода.

У свою чергу Іван Лукеря повідомив, що рішення піти у відставку він прийняв ще на початку року та написав заяву про звільнення за власним бажанням.

«Рішення мною було прийнято на початку року, проте, на жаль, у міру політичних та бюрократичних обставин, співпало на цей тиждень юридичне оформлення. На жаль», – написав він.

До речі, днем раніше з посади також пішов заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко. Указ Президента України № 28/2023  про звільнення Тимошенка було оприлюднено на сайті ОП зранку 23 січня.

Нагадаємо, 18 січня Уряд призначив Ігоря Клименка, заступника міністра внутрішніх справ — головою Національної поліції України і поклав на нього виконання обов’язків міністра внутрішніх справ.

Нагадаємо також, що Кабінет Міністрів України продовжив автоматичне призначення частини соціальних виплат, дія яких сплила під час воєнного стану.

Раніше ми писали також, чи можна вийти на пенсію достроково під час війни. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті

Автор: Галина Гришко