Хабарі лікарям та "кріпосне право" для інтернів. Про що розповів міністр Квіташвілі у Харкові

12.02.2015 13:45 Суспільство
Про «Стратегію побудови нової системи охорони здоров’я України впродовж 2015–2025 рр.» міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі розповів у Харкові.

Міністр розповів, що саме дозволить наблизити українську медицину до європейських стандартів. Каже, що одне із завдань реформи – відкрити систему (йдеться про фінансування галузі).

На думку Олександра Квіташвілі, сьогоднішній «закритий» підхід до фінансування, коли гроші виділяються лікарням залежно від кількості ліжко-місць у них, застарілий і неефективний. Адже зараз постійно використовуються не більше 30 % цих ліжко-місць. Потрібно, щоб гроші надходили до тих медзакладів, у яких дійсно велике навантаження.
Окрім цього, пропонується й самим лікарням дати можливість легально заробляти.

– Давайте припинимо собі брехати і розповідати про те, що в Україні сьогодні безкоштовна медицина. За лікування люди платять гроші, хтось більше, хтось менше. Кому подяку цукерками приносять, кому грошима. Ця система неправильна. Держава повинна забезпечувати безкоштовні послуги для того сегмента населення, яке не може собі цього дозволити з різних причин. Люди ж, які заробляють, можуть дозволити собі купити медичну страховку, – наголосив міністр.

Також він висловився за скасування «кріпосного права» в лікарнях. Мається на увазі умова, за якою випускник медичного вишу був зобов’язаний відпрацювати за державним розподілом три роки. При цьому – саме в тому місці, куди його направить держава. Тепер же, якщо реформа втілиться, молодий фахівець самостійно обиратиме майбутнє місце роботи. А заохочувати до роботи у віддалених районах, селах будуть зарплатою та наданням житла.

Що ж стосується страхової медицини, про яку в Україні говорять уже не перший рік, то її нам ще рано запроваджувати. Спершу треба реформувати галузь, а для цього – змінити 54 закони України.

– Зараз готуємо великий пакет змін, який потрібно прийняти до кінця березня. Якщо в квітні не отримаємо свободу дій, то реформи затягнуться на дуже довгий час, – зазначив Олександр Квіташвілі.

Міністр переконаний, що Україна повинна орієнтуватися на європейський досвід, у тому числі впроваджувати випробувані на заході методики та протоколи лікування. Водночас з цим МОЗ поки що не планує проводити приватизацію лікарень, як це є в Європі, бо наша держава ще до таких кроків знову ж таки не готова.

Чи буде все реалізовано дійсно так, як розповів міністр, ще не відомо. Сам Олександр Квіташвілі каже, що презентована Стратегія – це не біблія або талмуд, від яких не можна відходити. У Стратегію вноситимуться зміни з урахуванням розвитку кожної області країни.
– Будемо покращувати існуючу систему, виправляти помилки, щоб медична мережа розвивалася. А держава буде тільки контролювати якість медичних послуг і допомагати залучати інвестиції, – запевнив Олександр Квіташвілі.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" №18 від 12.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта