Реформувати, але не закривати: як змінюють медицину Харківщини

09.02.2017 05:27 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Навколо реформи в галузі охорони здоров’я - ажіотаж. Жителі декількох населених пунктів Харківщини стурбовані невизначеністю і бояться лишитися без місцевих лікарень. Проте обласна влада закликає не панікувати.

Лікарняні протести

Цієї неділі, 5 лютого, у Люботині активісти заблокували рух по трасі Харків – Київ на знак протесту проти закриття лікарні у місті. До акції долучилися близько двохсот жителів. Люди виступили проти проекту Управління охорони здоров’я Харківської ОДА, у якому громаду міста обласного підпорядкування Люботин планують поставити на обслуговування до Валківської лікарні, що на відстані близько 40 км. Того ж дня згладити дорожній протест кинулися місцеві правоохоронці.

– Про цю акцію ми були попереджені і вжили відповідних заходів, зокрема, транспорт відвели на інші магістралі. Активістів було попереджено про кримінальну відповідальність за перешкоджання руху транспорту по дорогах. За порядком під час акції, яка тривала з 13.00 до 15.30, стежили до двохсот поліцейських. Порушень зафіксовано не було, – зазначив начальник Харківського відділу поліції Ігор Назаренко.

За його словами, основними вимогами активістів було зберегти місцеві лікарні і створити на їх базі медзаклади інтенсивної терапії.
Проте про закриття лікарень  - зокрема у Люботині - не йдеться, ствержує заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк, хоча процес реформування необхідний, аби забезпечити всіх жителів області якісною медициною.

– Збереження в ході реформування сфери охорони здоров’я всіх лікарень та інших медичних установ, що працюють на даний момент, – це принципова позиція адміністрації, і це питання під контролем голови обласної державної адміністрації Юлії Світличної, – підкреслив цього тижня на прес-конференції Михайло Черняк.
За його словами, що стосується лікарні в місті Люботин, то статистика свідчить: в містах повинна бути лікарня інтенсивного лікування першого рівня.  Саме  тому ніхто не збирається закривати цей заклад.

Невідомою досі залишається кількість госпітальних округів на території Харківщини, а також – які заклади будуть лікарнями інтенсивного лікування.
– Але яким би не було остаточне рішення Міністерства охорони здоров’я щодо госпітальних округів, це не вплине на кількість лікарень в області, –  підкреслив Михайло Черняк. – Наше завдання – не скорочувати кількість установ, а робити медичну допомогу доступнішою для жителів області.

Не «для галочки»

Взагалі медична реформа буде проходити в кілька етапів. На першому реформування стосуватиметься «первинки», а реалізацію цього етапу планують почати з липня поточного року.

Тут передбачається закріплення пацієнтів за сімейними лікарями на договірних умовах, а також відповідні зміни у фінансуванні, яке здійснюватиметься за принципом «гроші ходять за пацієнтом». А вже наступного року планують реформувати другий рівень надання медичної допомоги, яка передбачає функціональне об’єднання лікарень і створення госпітальних округів.

– Госпітальні округи – це функціональні об’єднання лікарень, вони не будуть об’єднуватися фактично, вони всі збережуть статус юридичних осіб, – пояснив  радник заступника голови ХОДА і колишній начальник профільного управління в облдержадміністрації Олександр Галацан. –

Тому у кожної установи залишиться керівник, залишиться профспілкова організація, залишиться медична рада, але можуть змінюватися профілі.
За його словами, при реалізації другого етапу реформи мережу медзакладів області буде збережено, проте деякі лікарні змінять статус.

– Реформування проводиться не «для галочки», його мета – якісна і доступна допомога для жителів регіону, що передбачає використання сучасних методів і технологій, –  підкреслив Олександр Галацан. – Безумовно, не може бути однієї центральної лікарні інтенсивного лікування на території округу. В Харківській області буде реалізовано ту схему, яка зручна, перш за все, громаді.

Так, за словами спеціаліста, у регіоні створять мережу лікарень інтенсивного лікування другого рівня, де надаватимуть цілодобову допомогу всіх видів. Крім того, працюватиме багато лікарень інтенсивного лікування першого рівня – оснащених, з кваліфікованим персоналом. Їх буде рівно стільки, скільки потрібно, щоб забезпечити повну доступність медичної допомоги.

З півночі – на південь, зі сходу – на захід

На сьогодні Міністерство регіонального розвитку представило своє бачення кількості  госпітальних округів на Харківщині. За цієї концепцією, в області пропонують створити чотири округи.

– Фактично, зараз нам пропонують взяти карту і поділити регіон з півночі на південь і зі сходу на захід. Але такі госпітальні округи для нашої області є неприйнятними, – зазначив радник заступника голови ХОДА. – Варто зазначити, що коли в 2005–2006 роках розраховували необхідну кількість таких госпітальних округів для нашої області, то з урахуванням всіх аспектів – якості доріг, відстаней, кількості медперсоналу, техніки – їх повинно бути десять-дванадцять.

Фахівець нагадав, що тоді думки Управління охорони здоров’я і Міністерства знову розійшлися, адже із дванадцяти округів для Харківщині пропонували зробити вісім. Але і така кількість, на думку обласного Управління, не змогла б забезпечити потребу регіону.

– Але у травні 2016 року прийняли рішення, що округи повинні створюватися, звичайно, з урахуванням економічної ефективності, але в одному окрузі можуть працювати кілька лікарень інтенсивного лікування, – додав спеціаліст.

За його словами, фахівці Управління охорони здоров’я ХОДА підготували власну концепцію створення госпітальних округів, яка дозволить медикам зберегти робочі місця, і планували вже 8–9 лютого презентувати її в Києві.

– Ми напрацювали модель, яка принциповим чином відрізняється від тих чотирьох округів, які нам сформували представники Мінрегіону, – розповів Олександр Галацан. – Вона повністю забезпечує збереження професійних кадрів, збереження усталених, звичних маршрутів пацієнтів, збереження всіх обсягів допомоги, які забезпечуються мережею.

Нагадаємо, на сьогодні в Харківській області налічується близько 200 лікарень.

Марина Проценко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта