Як правильно випрати подушку вдома

05.05.2013 07:51 Суспільство
http://www.evergreen.com.ua http://www.evergreen.com.ua
Щоб солодко спалося, потрібна хороша подушка.

Але якщо про неї не дбати, то з часом напірник брудниться, пух (або пір’я) може звалятися, з’являється неприємний запах і навіть постільні кліщі. Щоб позбутися наявних і унеможливити потенційні проблеми, необхідно добре прожариити подушку у прямих променях сонця – і це мінімум із весняних «подушкових» заходів.

Подбають професіонали

Найрадикальнішим буде чищення й перенабивання подушок у спеціальних майстернях, яких зараз дуже багато (до речі, якщо в когось збереглася перина, то її також дуже швидко, перед очима клієнта, можуть перетворити на нові подушки). Але тут теж є різні варіанти.

Можна викликати пересувну майстерню прямо додому. Приїздить машина, і в присутності замовника пір’я чистять повітряним струменем і «дезінфікують» ультрафіолетом. Орієнтовна вартість такої послуги в Харкові – від 29 грн за подушку (тут і далі – мінімальні наявні тарифи). Але виїжджає така машина тільки в разі, якщо замовлення «оптове» (зазвичай не менше п’яти подушок).
Можна віднести свої подушки (хоч одну, хоч скільки душа забажає) в майстерню самому. Але й у такому разі є можливість вибору.

Можна скористатися послугами хімчистки, у Харкові це коштуватиме від 42 грн.
Один з типів стаціонарного чищення подушок – в апаратах з ультрафіолетовим опромінюванням. У майстерні у присутності замовника подушку розпорюють, пір’я висипають у машину. Там його за допомогою сильних потоків стиснутого повітря пропускають через ультрафіолетові дезінфікувальні промені й задувають у новий напірник. Водночас із пір’я видаляють чужорідні механічні включення: сміття, ламане пір’я, часом і предмети окультизму. Орієнтовна вартість послуги в Харкові, залежно від величини подушки й рівня майстерні – від 24 грн.

А буває ще чищення парою. У цьому разі пух і перо спочатку сортують на потерть і цілі. Потім оновлений вміст подушок обробляють гарячою парою і дезінфікують, щоб знищити патогенну флору. Цей метод особливо хороший, коли потрібно «оздоровити» подушку – наприклад, після того, як нею хворий на грип або якусь простуду. Орієнтовна вартість послуги в Харкові – від 32 грн.

Домашня майстерня

Не маєте бажання чи можливості скористатися послугами майстерні? Дома є сучасна пральна машина? Можна привести до ладу подушки й за її допомогою.

Великі подушки необхідно розпороти й перекласти пір’я у 2-3 мішечки, спеціально підготовлених для прання. Їх краще зашити, тому що під час прання вони можуть розв’язатися. Маленькі подушки можна прати в рідних напірниках, але тільки за умови, що в машині залишиться вільне місце – стільки, щоб крім них вмістилося ще кілька дрібних речей (приміром, рушників). Це потрібно для того, щоб барабан міг рівномірно розподілити білизну. Якщо крім однієї «маленької» подушки в машину нічого не входить, її доведеться теж розпатрати. Обираємо режим делікатного прання і включаємо машинку. Віджимати краще в машині (600–800 оборотів цілком достатньо), в іншому разі перо дуже довго сохнутиме.

Якщо прали подушку в напірнику, сушимо її, поклавши просто неба на сонці, у провітрюваному місці, періодично перевертаючи. Випране пір’я розподіляємо на простирадлі і прикриваємо зверху марлею або іншою рідкою тканиною. Сушимо, не забуваючи періодично ворушити, спочатку при кімнатній температурі, а потім – у жаркому приміщенні (досушувати можна в напірниках). Щоб пух не вилазив із напірника, останній змочуємо в мильній піні і, не сполоскуючи, підсушуємо і прасуємо.

А бабусі робили так...

Якщо з якихось причин варіант із машиною не годиться, скористаємося досвідом наших бабусь і виперемо пір’я і напірники вручну. Для цього можна використати й сучасні м’які пральні засоби, а можна повністю відтворити давню технологію прання.

У великому кориті або тазу готуємо густу мильну піну: кип’ятимо воду, енергійно помішуючи, розчиняємо в ній мильний порошок або нашкрябане господарське мило. На кожне відро води додаємо 1/2 чайної склянки нашатирного спирту. Коли розчин охолоне до 40–50 градусів, перекладаємо туди вміст напірника, добре проминаємо і залишаємо на 2–3 години. Пух (перо) потрібно періодично перемішувати в розчині, тоді можна сподіватися, що весь бруд з нього зійде. Як сплине час, витягаємо невеличкими порціями чисту начинку подушки і віджимаємо її.

Якщо ми надумаємо використовувати для прання мішечки з марлі, то в жодному разі не можна їх викручувати: пір’я зіб’ється у жмут, а це – загроза розвитку плісняви. Якщо ж прали «насипом», то перекладаємо перо до наволочки і прополіскуємо у теплій воді. Промиті й віджаті перо і пух перекладаємо для просушування – так само, як і після машинного прання.

Зоя Голіусова, матеріал з газети "Слобідський край" №36 від 23.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Зоя Голіусова