Донецька громада реформує обіди зі смаком

10.02.2022 15:00 Донець

Полтавський борщ, товчанка, львівські сирники, куліш з курячим м’ясом, різноманітні узвари та напої – так, зі смаком, привчають дітей у Донецькій територіальній громаді Харківської області до здорового харчування, втілюючи у життя головні стандарти оновленої харчової реформи.

Керівники місцевих закладів освіти швидко зорієнтувалися в нових вимогах щодо дитячого харчування. Та приділили увагу не тільки тому, що подається дітям, але і який вигляд мають страви, що пропонуються в їдальнях. І харчова реформа запрацювала – без батьківських скарг та дитячого невдоволення.

– З другого семестру 2021–2022 навчального року в освітніх закладах Донецької територіальної громади запроваджено зміни в організації харчування та меню шкільної їдальні відповідно до реформування шкільного харчування. Ми врахували нові норми та правила харчування, запропоновані першою леді Оленою Зеленською. При приготуванні страв у закладах освіти ми зменшили кількість солі і цукру, жирів, картоплі, відмовились від консервованих продуктів та ковбасних виробів. Натомість ми не стали обмежуватися у розробці меню рецептами від Клопотенка, а врахували пропозиції місцевих освітніх закладів, розуміючи смакові вподобання дітей, – розповіла «Слобідському краю» начальниця відділу освіти Донецької ТГ Тетяна Шелест.

Так, у меню ліцеїв та садків Донецької громади з’явилося ще більше фруктів, м’яса, риби, молока та кисломолочних продуктів, об’єднавши рецепти Клопотенка, Снігура та пропозиції місцевих освітніх закладів.

#МитежЗнаїмо

Із 10 січня учні Донецької громади харчуються за оновленим меню. А на офіційній сторінці у Фейсбуці відділ освіти селищної ради під хечтегом #митежзнаїмо щодня інформує громадськість, керівників закладів освіти, батьків учнів про перебіг реформи та нормативів шкільного харчування.

Начальниця відділу освіти Донецької селищної ради Тетяна Шелест розповіла про досвід громади у взаємодії з порталом «Знаїмо». Офіційний інтернет-портал харчової реформи став незамінним для педагогів, учнів і батьків.

обід

У Донецькій громаді навіть провели анкетування серед дітей, батьків, медичних сестер з дієтичного харчування. Опитування виявило, що понад 70 % дітей харчуються в освітніх закладах Донецької громади. А враховуючи, що в ліцеях Донецької ТГ навчається 2079 учнів, догодити кожному – завдання не з простих.

Тетяна Шелест додала, що для Донецької громади втілення харчової реформи та організація харчування – це неабиякий виклик. На сьогодні постають і проблемні питання, над вирішенням яких постійно працює очільник Донецької ТГ Анатолій Наздрачов та депутатський корпус. Головна з проблем – невеликі приміщення для організації харчування в закладах освіти, мала площа додаткової лінії – харчоблоків, але велика кількість учнів початкової школи, які повинні харчуватися вчасно.

обід

Обід для учнів коштує 23 гривні. У громаді безкоштовно харчуються учні молодших класів, школярі, які відвідують групу подовженого дня, і діти пільгових категорій.

 

Можливість скуштувати нові страви

У Донецькій громаді на зміни в меню не нарікають. Навпаки, вважають, що харчова реформа надала можливість скуштувати дітям багато нових смачних і корисних страв.

Учні освітніх закладів громади не перший рік знайомі з основами здорового і корисного харчування. Ще у квітні-травні 2021 року Андріївський ліцей № 1 взяв участь у Фуд челенджі в рамках програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів».

обід

– «Healthy Schools: заради здорових та радісних школярів» – це програма, що реалізується Центром «Розвиток КСВ» та Mondelēz International Foundation з метою популяризації здорового способу життя, раціонального харчування серед учнів та концепції «здорового дизайну» рекреацій та приміщень, де перебувають і харчуються діти. Співробітники та учні нашого ліцею із захватом долучилися до Програми, спрямованої на популяризацію здорового способу життя та профілактику ожиріння, – поділилася зі «Слобідським краєм» директорка Андріївського ліцею № 1 Донецької селищної ради Любов Чаговець.

обід

Вона впевнена, що подібні заходи закладають у дітях бажання впізнавати нове, готувати і куштувати. Так, у межах челенджу учні, їх батьки, вчителі та жителі громади виконували креативні завдання, проводили опитування щодо обізнаності учнів в основних принципах здорового харчування, вивчали історію улюблених страв і навіть склали власну книгу здорового харчування з рецептами та ілюстраціями, яку опублікували на сторінці у Фейсбуці.

обід

Заохочують дітей у Андріївському ліцеї № 1, використовуючи можливості сучасного медіаобладнання. У шкільній їдальні працівниця закладу Надія Лебідь провела для дітей 1–4 класів інформаційну хвилинку про користь плову, який діти їли. У рамках заходу діти дізналися про історію страви, переглянувши відеоролик, взяли участь у майстер-класі з приготування плову та вікторині, яку провели працівники кухні.

 

Здорова їжа – як частина освітнього процесу

 

Успішно об’єднали процес впровадження харчової реформи та освітнього процесу в Андріївському ліцеї № 2. На уроці образотворчого мистецтва діти ознайомлювалися з правилами етикету та вчилися сервірувати стіл, на уроці з української мови – провели словникову роботу з назви корисних продуктів. А на уроці «Я досліджую світ» дітям запропонували відгадати слова в кросворді на тему «Вітаміни».

– Що корисне, а що шкідливе – дитині не розібратися без підтримки сім’ї та навчального закладу. Діти, які і в сім’ї харчуються правильно, з ентузіазмом сприймають нововведення. Але до харчової реформи хотілося б додати і реформування їдалень, щоб обладнання кухні відповідало запитам сьогодення, – зазначила директорка Андріївського ліцею № 2 Донецької селищної ради Світлана Чаговець.

Світлана Чаговець упевнена, що харчова реформа потрібна не тільки дітям, але й батькам. Бо замінити бутерброди кашами не всім дорослим вдається, а молодшому поколінню і поготів. Але за час харчових нововведень, запевняє директорка Андріївського ліцею № 2, діти поступово виявляють свої смакові вподобання. Так, учням припав до смаку салат з моркви та твердого сиру, великий вибір фруктів та напоїв.