На Харківщині судитимуть колаборантів, які стали «правоохоронцями» під час окупації

Колаборанти / Фото: Харківська обласна прокуратура Колаборанти / Фото: Харківська обласна прокуратура

Розслідування щодо двох колаборантів, які стали «правоохоронцями» під час окупації Куп'янщини, завершено та направлено до суду.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну прокуратуру.

За даними слідства, жителька села Шипувате Великобурлуцької селищної ради під час окупації Куп'янського району добровільно пішла на співпрацю з ворогом та стала «и. о. следователя следственного отдела Управления внутренних дел ВГА Харьковской области». Обвинувачена виїжджала на місця подій та проводила попереднє слідство у кримінальних справах, які перебували у провадженні окупаційного правоохоронного органу.

Другий обвинувачений – житель Куп'янська, який вступив у змову з російськими загарбниками та обійняв посаду «и. о. помощника начальника дежурной части — оперативного дежурного Управления внутренних дел ВГА Харьковской области». До обов’язків колаборанта входили патрулювання та несення служби на блокпостах окупантів, прийняття і оформлення звернень, а також затримання і конвоювання незаконно затриманих громадян до окупаційного правоохоронного органу.

Свої обов'язки вони виконували аж до деокупації району.

Колаборантів судитимуть заочно, оскільки вони уникають зустрічі з українськими правоохоронцями, переховуючись від слідства, і перебувають у розшуку. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що трьох чоловіків, які знущались та катували жителів Куп'янського району, ідентифікували правоохоронці. Також раніше ми писали, що російський агент під псевдонімом «Лексус» «зливав» ворогу оборонні позиції українських військ на кордоні з рф.

Автор: Валерія Ткаленко