Унікальну дорогу відкрили на День Лозової

18.09.2019 18:11 Область Online
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
На об’їзну дорогу навколо свого міста лозівчани чекали більше двох десятків років. До цього майже щодоби через місто їхали близько 20 тисяч як легкових, так і вантажних автівок. Шлях, який розвантажить місто від автомобільного трафіку, побудували за кошти обласного бюджету й відкрили 16 вересня до 150-річчя заснування міста та 76-ї річниці визволення Лозівського району від нацистських загарбників.

Об’їзна дорога навколо Лозової – це перше будівництво місцевої дорожньої мережі за всю історію незалежності України. Для будівництва цього напрямку викупили 12 земельних ділянок і за три з половиною місяці відрізок, протяжністю 1,6 кілометра, було прокладено.

– Вітаю із завершенням спорудження важливого об’єкта – нової об’їзної дороги, яка будувалася в комплексі зі стратегічною дорогою Харків –Лозова – Павлоград, – зазначив під час відкриття нового автошляху голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – На омріяний автошлях покладено багато сподівань, а найголовніше – дорога навколо Лозової дозволить розвантажити місто від важкого транспорту.

За словами директора ДП «Дороги Харківщини» Ігоря Турченка, окрім того, що об’їзна дозволяє забезпечити безпеку одного з найбільших міст області, вона ще дає можливість водіям скоротити дистанцію руху як до Дніпра, так і до Харкова, приблизно на 10 км.
– Також ця дорога стала однією з «найекономніших» в Україні, адже при її будівництві вдалося зекономити понад 25 % запланованих бюджетних коштів, – розповів Ігор Турченко.

Загалом на будівництво шляху з Дорожнього фонду у межах «Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018–2020 роки» витратили 58 мільйонів гривень. На зекономлені кошти були виконані роботи з ремонту покриття на автомобільній дорозі комунальної власності Лозова – Хлібне – Панютине, яка веде до нової автомобільної дороги.

Ще одним масштабний проектом на Лозівщині цьогоріч став ремонт дороги державного значення Р-51 Мерефа –Лозова – Павлоград. Капітальні роботи на дорозі, що з’єднує Харків із найбільшим райцентром області та сусідньою Дніпропетровщиною, не проводили жодного разу з моменту будівництва дороги – тобто з 1962 року. Загальна протяжність автомобільної дороги в межах області –131,2 кілометра, вона бере свій початок від автодороги Харків – Сімферополь, проходить територіями Харківського, Зміївського, Первомайського та Лозівського районів і виходить на кордон із Дніпропетровською областю.

За словами начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Євгена Зражевця, перші ремонти тут розпочалися у 2017 році. Тоді дорожники відновили 35,91 кілометра траси.
Цього року на ремонт автомагістралі із державного фонду за окремою програмою було виділено 1 мільярд гривень. За цей кошт дорожники відновили 76 км дороги. Також паралельно ремонтували чотири штучні споруди – шляхопроводи в Таранівці, Лозовій та мости в Катеринівці й Іванівці.
– Роботи на спорудах остаточно завершать до 1 жовтня. На деяких ділянках дороги триває нанесення розмітки та встановлення бар’єрної огорожі й знаків на ваговому комплексі, – розповів Євген Зражевець.

Такий проект унікальний в Україні, адже одночасно на Лозівщині зробили ремонт на державній та комунальній дорогах, а також побудували місцеву дорогу.
– Сучасні, комфортні, безпечні автошляхи – мрія мільйонів українців. На власному прикладі Харківщина довела, що, об’єднавши зусилля державного, обласного та районного керівництва, а також при правильному підході за декілька років можна не тільки відремонтувати стратегічно важливий напрямок Р-51, реконструкція якого не відбувалась із моменту будівництва в 1962 року, а й побудувати нову довгоочікувану дорогу за декілька місяців. Будемо продовжувати працювати в такому ж темпі та робити все необхідне для покращення життя громад, – додав Сергій Чернов.

 

Подарунки для містян

Окрім дорожніх ремонтів, до Дня міста на лозівчан очікувало ще кілька сюрпризів. Так, у парку Перемоги проходила виставка творчих робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва району. Також до свята у місті відбулася ще одна виставка — сучасної військової техніки та працювала виїзна музейна експозиція клубу любителів раритетної техніки Другої світової війни.
На сцені біля міського Палацу культури лозівчан вітали дитячі колективи міста та місцеві зірки й барабанщиці Харківського національного університету внутрішніх справ.

Під час свого привітання із Днем Лозової голова Харківської облради вручив містянам обласні відзнаки та нагороди. Так, подякувавши лозівчанам за внесок у розвиток краю, Сергій Чернов передав найвищу нагороду регіону «Слобожанську славу» депутату Лозівської міської ради VII скликання Олександру Мельнику та начальнику Лозівського високовольтного району електричних мереж АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» Володимиру Тищенку.

– Лозівщина – край працьовитих та небайдужих людей, які дбають про сьогодення і майбутнє своїх дітей. Про яку б сферу не йшлося, бачимо, як оновлюється інфраструктура, поліпшуються послуги в охороні здоров’я та освіті, зміцнюється база для дитячого розвитку й дозвілля, – додав голова Харківської обласної ради.
Також заохочувальною відзнакою – годинником з логотипом «Голова Харківської обласної ради» було нагороджено лікаря з ультразвукової діагностики Лозівської центральної районної лікарні Валентину Жовту, голову селянського фермерського господарства «ЛАН» Володимира Сморщка, начальника управління освіти, молоді та спорту Лозівської міськради Вікторію Урванцеву та головного інженера КП «Теплоенерго» Павла Ускова.

Окрім цього, містяни визначили володарку титулу «Краса Лозівщини». Народною красунею стала Світлана Шевченко з Павлівки Другої. Не обійшлося святкування й без зіркових гостей – цього разу для жителів та гостей міста співала народна співачка Ірина Білик.