Няні є, а грошей немає: коли родини Харківщини отримають державну допомогу

17.05.2019 09:00 Суспільство
Фото: ua.news Фото: ua.news
В області більш ніж два десятки сімей отримають компенсацію витрат на послуги няні за рахунок держави. Державна програма підтримки молодих сімей стартувала ще на початку року, проте поки що жодна з них грошей не отримала. У чому затримка та коли чекати на відшкодування – у матеріалі «СК».

Перші сім’ї, які подали документи на відшкодування, у Харківській області з’явилися в лютому, каже начальник управління соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення ХОДА Людмила Гончарова.

Станом на 14 травня на Харківщині державну компенсацію отримають 24 родини. Більшість з них з Харкова, лише одна родина проживає в Люботині.

– Поки що в районах цей процес іде повільніше. Ймовірно, люди звикають до новації, і, можливо, впливає той фактор, що в районах частіше на допомогу приходять бабусі-пенсіонерки, які виховують онуків, – припускає Людмила Гончарова.
Нагадаємо, послугою «муніципальна няня» можуть скористатися родини, які виховують дітей до трьох років. Отримати компенсацію може й опікун дитини. Єдиним винятком, кому не передбачена ця допомога, – це прийомні сім’ї, а також вихователі дитячих будинків сімейного типу, адже ці категорії отримують кошти за іншими програмами допомоги.

А щоб отримати компенсацію на послуги, батьки на власний розсуд та за своїми критеріями можуть обрати няню й укласти з нею цивільно-правовий договір. Відповідно, остання має бути суб’єктом підприємницької діяль­ності. Тобто послугу «муніципальна няня» може надавати будь-яка фізична особа – підприємець, яка має право на здійс­нення відповідних видів економічної діяльності (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91), або юридична особа, що надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10).

Дві дитини – подвійна компенсація

Постанова Кабміну № 68 від 30 січня 2019 року «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», яка передбачає порядок відшкодування послуги з догляду за дитиною, набула чинності 16 лютого. Сама ж допомога, за словами урядовців, стартувала з 1 січня 2019 року.

Тому передбачено, що родини, які уклали договір з нянею в січні та після виходу постанови звернулися до органів соцзахисту з відповідними документами, мають право отримати допомогу і за цей місяць. Безповоротна допомога від держави прив’язана до прожиткового мінімуму для дітей. Із січня 2019 року розмір компенсації для сім’ї становить 1626 гривень. За словами Людмили Гончарової, звичайно, це тільки часткова компенсація витрат сім’ї, яка наймає фахівця.

– Для всіх сімей розмір компенсації однаковий. Проте, якщо з нянею укладено угоду про догляд за двома, трьома й більшою кількістю дітей, то відшкодування призначається на кожну дитину. Або ж допускається ситуація, коли в родини троє дітей, яких доглядають три різні няні. У цьому разі батьки теж отримають відшкодування на всіх трьох дітей, – пояснює начальник управління соціальних гарантій.
За її словами, більшість сімей, які скористалися державною допомогою в області, отримають відшкодування на одну дитину. Проте є випадки, коли няня доглядає двох дітей. Відповідно, у цій родині батьки отримають подвоєну компенсацію.

Коли будуть гроші

Та хоч постанова, яка регулює виплату компенсації на послуги няні, запрацювала ще три місяці тому, фактично грошей на руки жодна сім’я на Харківщині, та й у цілому в Україні, ще не отримувала. Фахівці пояснюють це новизною програми та налагодженням самого механізму виплат. За прогнозами Людмили Гончарової, перші виплати родини отримають у травні. У травні також мають прийти нарахування і за попередні місяці для сімей, які подали документи раніше.

– За процедурою родина, яка, для прикладу, у березні уклала цивільно-правовий договір з нянею, має звернутися з документами та заявою до органу соцзахисту за місцем проживання протягом 30 календарних днів. Також до 5 квітня вона має підтвердити те, що сплатила за послуги няні. Кошти в такому разі сім’я отримає до 10 травня, – розповідає фахівець.

До речі, оплату послуг няні батькам необхідно підтверджувати щомісяця до п’ятого числа. Зробити це можливо, надавши до органів соцзахисту один з трьох документів: чек, розрахун­кову квитанцію або виписку з банківського рахунка. Допомогу можна отримувати на банківський рахунок або поштове відділення.

Документи, які необхідно подати батькам для отримання компенсації, перелічені в урядовій постанові. Це дві заяви – про надання компенсації послуги «муніципальна няня» та про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку; копія угоди/договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги «муніципальна няня» та нянею, а також документи, що підтверджують оплату няні послуги з догляду за дитиною до трьох років (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

До заяви також додаються копії свідоцтва про народження дитини; копії сторінок паспорта отримувача компенсації з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації; копії документа про присвоєння реєст­раційного номера облікової картки платника податків отримувача компенсації послуги «муніципальна няня». Опікун додатково надає рішення про встановлення опіки.