Браконьєрів на Печенігах пастиме безпілотний літак (ФОТО)

17.10.2013 07:37 Агропром
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Шукати браконьєрів на Печенізькому водосховищі відтепер будуть і з допомогою безпілотного літака.

Жовто-червоний літак з розмахом крил у два метри і вагою у сім кілограмів може стати справжньою загрозою для печенізьких браконьєрів. Якщо випробовування новий наглядач пройде вдало, він стане головним шукачем браконьєрських сіток на водосховищі. Апарат — безпілотний, він оснащений камерою і керувати ним можна за допомогою пульта управління.

Літак запускатимуть над Печенізьким водосховищем, аби знайти сітки. За відеозйомкою спостерігатимуть у режимі реального часу. Новий наглядач оснащений системою GPS-навігації. Він може працювати як від ручного керування, так і автоматичного. Тобто маршрут польоту можна запрограмувати. У такому разі літак ціленаправлено прямуватиме до потрібних місць, набиратиме заплановану висоту і у певних точках виконуватиме раніше запрограмовані команди — кружлятиме, робитиме зйомку тощо.

Зараз літак поки проходить випробовування. Якщо чудо-машиною залишаться задоволені, то Харківське обласне спеціалізоване підприємство з виконання норм екологічної безпеки придбає його у розробників.

- Ми зараз хочемо просто перевірити літальний апарат, - розповів директор Департаменту агропромислового розвитку Віталій Панов.- У нас ще є питання щодо швидкості, висоти польоту цього апарату. Також необхідно покращити якість камери для того, щоб у будь-яку погоду бачити сітки. Адже головна ціль літака — не просто побачити браконьєра, а знайти риболовні сітки для того, щоб наші інспектори ціленаправлено виходили у місця, де є ці сітки і знімали їх.

Головний електронник фірми “Укр агро авіа” Томас Саркісян розповів, що такого безпілотника застосовують і в сільському господарстві для обробки полів. Літак може розвивати швидкість до 170 км на год.

За словами електронника, управляти апаратом не складно, адже в автоматичному режимі літак може сам злетіти і сісти. Необхідно просто стежити за рухом літака.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта