Підвищення цін на хліб прокоментували у Харківській облдержадміністрації

16.01.2013 10:04 Агропром
Колаж СК Колаж СК
Сьогодні у фірмових кіосках«Салтівського хлібозаводу» та «Хлібокомбінат «Кулиничі» "СК" побачив нові цінники на найбільш популярні сорти хлібу. Найпотужніші хлібовиробники області майже одночасно підвищили ціни на свою продукцію.

Так, чорний хліб подорожчав на 5% (20 коп) і коштує зараз 5 грн. Вартість білого хлібу зросла на 17% (50 коп), у кіосках він коштує 3 грн за буханку. Батони «Дорожній», «Слобожанський» та «Особливий» подорожчали на 20 копійок. Ціна перших двох складає 4,45 грн., А «Особливого» - 3,45 грн

«Салтівський» підняв ціни на чорний хліб «Дарницький», до складу якого входить житнє і пшеничне борошно. «Дарницький», який відноситься до соціальних сортів хліба, подорожчав на 20 копійок і коштує тепер в торговій мережі Салтівського хлібозаводу 4.99 гривні.

За даними торговельної мережі, подорожчали ще ряд видів хліба, зокрема, «Орільський», який проводиться з пшеничного борошна вищого і першого сортів (505 г). «Орільський» подорожчав на 50 копійок і тепер коштує 3 гривні.

Разом тим з’явилася нові сорти соціального хлібу – хлібна марка «Добрий». Вартість всіх видів хлібів під цією маркою становить 2, 4 гривні за буханку вагою 550 г.
Ціни на хліб соціальних сортів в Харківській області не змінювався більше двох років. У Департаменті економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації вважають, що довгострокове утримання рівня цін на соціальний хліб призводить до зниження обсягів його виробництва, а саме неприємне – до зниження якості хлібу.

– За цей період (останні два роки - Авт.) в більшості областей України ціни на такі хліба підвищувались від одного до трьох разів. Виготовлення таких хлібів для хлібопекарських підприємств є збитковим у зв'язку з подорожчанням за два роки таких статей витрат собівартості, як борошно, газ та електроенергія, підвищення заробітної плати персоналу та інших, – сказав директор Департаменту Сергій Авершин.

На думку директора департаменту, зовсім не безпідставним було підвищення цін на хліб соціальних сортів та інших хлібобулочних виробів у листопаді-грудні 2012 року у більш ніж у половині регіонів України.

– Я б не називав би це підвищенням цін. Скоріше, це приведення цін до рівня хоча би беззбитковості виробництва. У будь-якому випадку, таке проблемне питання необхідно вирішувати, – наголосив Сергій Авершин.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта