Харківські аграрії розповіли, як правильно інвестувати у тваринництво

19.06.2017 09:35 Область Online
Фото: Марина Проценко Фото: Марина Проценко
Непрогнозована цінова політика, застарілі технології, а також відсутність ринків збуту – сьогодні тваринництво називають невигідною галуззю.

Мовляв, внески аграрія у виробництво вже давно почали перевищувати ті кошти, які він може отримати від реалізації продукції. Проте, на Харківщині є підприємці, які справляються з проблемами заради улюбленої справи і називають тваринництво перспективним.

Не тільки продовжувати зай­матися молочним тваринниц­твом, а й постійно вдосконалюватися та розвиватися має намір одне з господарств Шевченківського району. Так, у Малому приватному підприємстві «Агротехсервіс» розуміють, що новітні технології, нарощування поголів’я та команда, яка складається з висококваліфікованих спеціалістів, – основа господарства. Тому, як зазначає керівник підприємства Михайло Тумасян, хоча в кожного аграрія є свій підхід до справи, проте без дружної команди не обійтися.

– Мені дуже подобається займатися тваринництвом, але для цього я підібрав собі команду професіоналів: зоотехнік з Полтавщини, який сьогодні забезпечений житлом і достойною зарплатою. Це стосується і ветеринарного лікаря. Тобто, аби працювати в одній команді, людям потрібні умови праці, тому ми їх створюємо, – розповів підприємець.

Аби досягти успіхів у тваринництві, цю справу потрібно насамперед любити, кажуть самі аграрії. Так, директор CТОВ «Мрія» з Куп’янського району Анатолій Головко впевнений, що віддача від тваринництва буде тоді, коли займатися ним 24 години на добу.

– Тому ті, хто хоче отримувати максимум коштів за мінімум часу, і залишають цю діяльність, – додав він.

Звичайно, однією з голов­них причин того, що галузь скорочується, на думку аграрія, є цінова політика від реалізації продукції у країні.

– Можливо, аби трошки була вища ціна на молоко, яке сьогодні в нас забирають по 8 грн, тоді й охочих займатися було б більше, – розповів аграрій. – Хоча, судячи по нашому господарству, можу сказати, що об’єми та передові технології дають можливість отримувати прибуток і в цій галузі. Тому якщо тримати 20 корів, які дають щонайбільше 20 літрів молока, – звісно, це не вигідно.

Детальніше про те, як розвивають тваринництво на Харківщині, читайте у статті.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта