Вибори 2012: майже сорок відеокомплексів уже встановлено на дільницях Харківщини

25.09.2012 11:35 Влада
На сьогодні на території області та Харкова установлено уже 38 відеокомплексів

для нагляду за процесом голосування під час парламентських виборів, що відбудуться 28 жовтня цього року.

Про це сьогодні під час навчального семінару «Сприяння органів місцевого самоврядування проведенню виборів у Харківській області» для членів Асоціації органів місцевого самоврядування розповів заступник керівника апарату ХОДА Володимир Свєтличний.

Як розповів Володимир Вікторович, за ходом голосування у спеціальних виборчих дільницях спостерігати за допомогою камер не будуть. Також він додав, що відеообладнання установлять на звичайних виборчих дільницях, яких на території області 1593, всього ж працюватиме 1688 виборчих дільниць.

Володимир Свєтличний повідомив, що договір між ХОДА та ЦВК про прийом на відповідальне зберігання 1593 одиниць такої техніки та на її монтаж, зберігання і запуск укладено 31 серпня. Згідно з ним, на кожній дільниці працюватиме уповноважена особа (якщо дільниця знаходиться у приміщенні школи, наприклад, то такою особою може бути директор чи його заступник). На сьогодні таких осіб 1287.

- Відеокомплекс являє собою ноутбук та дві відеокамери, систему кріплення, монтажні дроти та металічний ящик, - розповів Володимир Вікторович. Також він додав, що обладнання спочатку надходить до центрального відділення Укрпошти, потім його отримує компанія «Сітронікс-Україна», що в свою чергу напряму зв'язується з уповноваженими особами та везе комплекси до виборчих дільниць.

Потім у присутності уповноваженої особи працівники компанії установлюють відеообладнання.

- Десь за півтора метри від підлоги до стіни прикріпляють металічний ящик, на ньому розміщують відеокамеру, перевіряють її працездатність та передачу сигналу з конкретної виборчої дільниці. Після того, як перевірять роботу відеокомплексу, ноутбук кладуть в металічний ящик, який закривають. А ключ передається уповноваженій особі. Далі складається акт про передачу відеокомплексу. Відповідальність за збереження обладнання лягає на плечі органів внутрішніх справ, уповноважену особу держадміністрації, органи місцевого самоврядування та на органи виконавчої влади, - розповів Володимир Свєтличний.

Також він повідомив, що за десять днів до голосування проводитиметься дистанційне тестування роботи відеокомплексів. Будуть перевіряти, як передається зображення через Інтернет. Перед початком тестування уповноважена особа ХОДА передає ключ голові дільничної виборчої комісії.

Безпосередньо у день виборів камеру включать ще до голосування.

- За 45 хвилин до початку голосування включають відеокомплекс, який працюватиме до 20:00. Встановлять дві відеокамери. Першу буде направлено на місце, де видаватимуть бюлетені, а друга «спостерігатиме» за урнами, - повідомив Володимир Вікторович.

Після закінчення голосування, коли виборча комісія переноситиме столи, за якими вестиметься підрахунок голосів, два члени комісії стежитимуть, аби всі ці дії потрапили у поле зору першої відеокамери. У момент перестановки столів вони слідкуватимуть за зображенням, а також за тим, як діставатимуть бюлетені з ящиків. Коли всі підрахунки буде закінчено, а протокол складено і затверджено окружною комісією, працівники виборчої дільниці мають продемонструвати всі сторінки цього протоколу перед камерою таким чином, щоб зображення було чітким і зрозумілим.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта