Міністр Мусій дав оцінку роботи райлікарні, де приймають поранених бійців АТО

27.06.2014 14:47 Суспільство
Міністр охорони здоров'я Олег Мусій відвідав Ізюмську районну лікарню, яка є першим рубежем, де приймають поранених із зони АТО.

У наданні ефективної медичної допомоги ізюмським лікарям неабияк допомагають умови, які створені у закладі. Звичайно, тут не все нове та сучасне, і ще багато чого треба, але чотири роки тому тут капітально відремонтували хірургічне відділення. Операційний блок й досі, наче нова копійка. Та й медикаментів вистачає. Є усе необхідне.

У четвер медичні запаси Ізюмської центральної міської лікарні поповнилися. Із гуманітарною допомогою сюди приїхав міністр охорони здоров'я України Олег Мусій. Разом із заступником голови Харківської облдержадміністрації Юрієм Георгієвським, директором Департаменту охорони здоров'я Олександром Галацаном він оглянув реанімаційне, хірургічне відділення, відділення анестезії та інтенсивної терапії, зустрівся з колективом лікарні. Та головне — привіз те, що замовляли.
- Це в основному розчини для переливання крові, знеболювальне, седативні ліки (заспокійливе), та інші таблетки. Усього ми привезли третю частину того, що замовляли. Усе інше — з власної ініціативи, враховуючи досвід Майдану, - розповів Олег Мусій.

Протягом тижня буде доставлена інша частина препаратів. За словами міністра, привезених лікарських засобів повинно вистачити на 2-3 тижні.

Окрім того, завдяки волонтерській допомозі, вдалося оновити апаратурний арсенал лікарні: тут з'явилися три апарати штучної вентиляції легенів для реанімації та електрокардіограф. 

- Разом із друзями ми вирішили зібратися грошима. Хто тисячу гривень дав, хто десять, хто скільки зміг. Скинулися, зателефонували лікарю, він сказав, що потрібно замовити. До того постачальники медичного обладнання пішли нам назустріч: зробили велику знижку. Ми купили і ось привезли, - розповідає волонтерка з Києва Ілона Дімьохіна.

Окрім цього, на базі лікарні працює районний осередок Товариства Червоного Хреста. За словами його представниці Віри Лисенко, благодійними силами вже вдалося зібрати понад 2 т продуктів та центнери речей.
Міністр охорони здоров'я України Олег Мусій погоджується, без волонтерської допомоги було б скрутно.

- На жаль, 80 % бюджетних грошей, що виділяються на медицину, іде на виплату заробітної плати медпрацівників та утримання лікувальних установ. На закупівлю лікарських препаратів спрямовується всього 7-8 %. Тому без допомоги волонтерів не обійтися, - погоджується міністр.

Свою оцінку Ізюмській центральній міській лікарні головний лікар країни дав таку:
- Ці умови, які створені тут, а лікарня працює практично в прифронтовій зоні, є на середньому рівні й є цілком достойними. Тут надають достатню допомогу, усе інше в компетенції центральних шпиталів.

Ізюмські лікарі радіють, що у Києві та обласному центрі звернули увагу на їхній заклад. Радіють, що хоч трохи покращаться умови їхньої роботи, суть якої — порятунок хворого. Вони радіють і мріють, аби за 30 км від них кулі перестали літати й припинили нівечити людські життя.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта