Швидку на Харківщині викликатимуть за новим третім номером

28.08.2013 14:10 Суспільство
http://zp.comments http://zp.comments
Невдовзі мешканці області зможуть викликати "швидку" за трьома номерами, - повідомив "СК" заступник голови ХОДА із соціальних питань Ігор Шурма.

Уже кілька тижнів мешканцям Харківської області зручніше викликати «швидку». Тепер вони можуть телефонувати не лише на номер 103, а й на номер Служби порятунку 112. Така новація, перш за все, розроблена для того, щоб людям, які мешкають у районах, було зручно викликати швидку з мобільного телефону. Так, набираючи номер 103 зі стаціонарного телефону людина однозначно потрапляє до регіональної диспетчерської Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, яка відразу посилає машину на виклик, що знаходиться найближче до потрібної адреси. Якщо ж людина з області телефонує на номер 103 з мобільного, то вона потрапляє спочатку до районної диспетчерської, яка вже потім зв’язується з регіональною (дзвінки зі стаціонарних і мобільних телефонів на номер 103 із Харкова, Харківського району та міста Люботин відразу надходять до регіональної диспетчерської). А на це витрачається зайвий час. Саме тому було вирішено ввести ще один номер Служби порятунку 112.

- Була проведена певна технічна робота для налагодження такого зв’язку, на що з обласного бюджету виділили 100 тис грн. Сьогодні з будь-якої точки Харківської області, де є мобільне покриття, набравши номер 112, можна розраховувати, що людину швидко підключать до регіональної диспетчерської, - розповів Ігор Шурма. - Хочу наголосити, що сьогодні йде боротьба за кожну секунду. Ми прекрасно розуміємо, на передачу виклику потрібно 20 секунд, ще 20  секунд - на пошук машини... Таким чином ми втрачаємо хвилини дві. А коли ми говоримо про  боротьбу за життя, кожна секунда на вагу золота.

За словами Ігоря Шурми, новим номером 112 люди уже користуються. Так, щодня саме з цього номеру в області здійснюється від 50 до 70 викликів. Проте робота по удосконаленню зв’язку екстреної медичної допомоги ще не закінчена. Зараз в області працюють над створенням ще одного номеру виклику «швидкої» через стаціонарний телефон. Новий номер 101 має запрацювати десь за місяць.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта