Великий піст починається: закуповуємо картоплю, крупи та фрукти

23.02.2015 15:22 Суспільство
Сьогодні у православних починається найтриваліший піст перед Великоднем. Як витримати та що вживати у піст, з'ясував наш кореспондент.

Починаючи з першого дня посту обов’язковими є сніданок, обід і вечеря. Триразове харчування дозволить пом’якшити різку нестачу звичної їжі. Важливо побудувати режим харчування так, щоб організм отримував достатню кількість вуглеводів. До раціону мають входити, наприклад, картопля, кукурудза, квасоля, різні крупи, овочі та фрукти.

Картопля давно стала основою раціону для багатьох сімей, тому перехід на пісне меню буде не таким болючим. Щоб урізноманітнити свій стіл під час посту, варто звернути увагу на страви з круп. Про користь каші знають усі з дитячих літ, але з того часу мало хто віддає їм перевагу. А дарма, оскільки каші сприяють виведенню холестерину з організму, зміцнюють стінки кровоносних судин, покращують роботу серця, а також печінки і шлунково-кишкового тракту. Їжа з круп є джерелом енергії та корисних речовин. Каші та інші страви з круп особливо важливо включати в раціон узимку, оскільки в них містяться складні вуглеводи, що допомагають протистояти холодам і монотонності зимової пори року, які негативно впливають на самопочуття.

Які страви популярні

Багато хто не уявляє свого життя без м’ясних страв, тому думка про те, що доведеться утриматися від звичного раціону харчування, ставить під сумнів доцільність дотримування посту як такого. Але варто лише вийти за рамки стереотипного мислення – і картина буде не такою гнітючою. Тим паче, що існує багато рослинних «замінників» м’яса: бобові, соя, горіхи, злаки. Вегетаріанці навіть знають рецепти приготування «м’ясних» страв, у яких взагалі нема м’яса.

Існує багато страв і продуктів, які дозволять витримати піст без відчутних втрат. Варто звернути увагу на салати з овочів, пісний борщ із квасолею, при цьому він може бути заправлений томатною пастою або соком. Також існує безліч варіантів страв із картоплі, тушкованої з овочами. Під час посту рекомендується урізноманітнити раціон фруктами і свіжими овочами. Сьогодні в широкому асортименті представлені яблука, мандарини, банани, апельсини.

Взимку організм людини більш вразливий до різних хвороб. Брак сонячного світла та достатньої кількості вітамінів і мікроелементів можуть спровокувати простудні захворювання. Тому важливо дотримуватися всіх запобіжних заходів. Особливо тим, хто вирішив витримати пост.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта