Як правильно вибрати іграшку для дитини. Поради фахівців

17.12.2013 13:00 Суспільство
http://developachild.net/ http://developachild.net/
Щоб красиво, якісно, цікаво – таку іграшку шукаємо, нерідко забуваючи, що насамперед вона має бути безпечною для здоров’я малюка.

Як вибрати серед асортименту те, що треба? 

Спеціалісти визначають, що першим критерієм є вік малечі. Не слід купувати іграшку, як одяг, на виріст, наприклад, дворічній дитині залізницю. Ще одна особливість – іграшка має викликати не тільки позитивні емоції, але й формувати правильне уявлення про оточення. У дитини може виникнути дисонанс між подарованим їй рожевим жирафом та його побратимом, побаченим у зоопарку. Іграшка по суті – імітація. Вона має повторювати природній об’єкт за формою, пропорціями, кольором.

Саме батьки є першими експертами того, що купується малечі. Прислухайтесь до себе: зору, нюху, тактильних відчуттів. Кольори не мають бути занадто яскравими, звуки занадто різкими. Пластмасові іграшки, покриті фарбою чи лаком, також не для вашої дитини. Фарба може виявитися токсичною, відшаруватися і потрапити на руки чи до ротика малечі. Іграшка не повинна линяти, залишати сліди фарби, тому при покупці не соромтеся пошкрябати товар, спробувати на смак.

Небезпечні іграшки. Як вберегти дитину від раку та нервових розладів



Беззаперечною перевагою іграшки є її максимальна міцність, відсутність тріщин, зазублин, скалок, слідів клею тощо. Усі деталі мають бути міцно закріплені і (увага!) на м’яких іграшках не приклеєні, а пришиті! Цікавий факт: за спеціальними нормами пришиті на м’якенькому звіряті очі, носики, ґудзики тощо повинні витримувати зусилля на розрив у 9,5 Н. Те саме стосується шерсті та волосся ляльок, які мають бути надійно закріплені. Усі іграшки повинні бути упаковані. Якщо треба, попросіть продавця розпакувати товар, аби переконатися, що не купуєте кота в мішку. Іграшка без упаковки, особливо м’яка, наче губка, вбирає у себе шкідливі речовини і може стати прихистком для різноманітних вірусів.

- Особливу увагу покупцям слід надавати маркуванню. Воно повинно бути нанесене на кожній іграшці, чітко, зрозуміло, державною мовою, - радить генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. - На ярлику повинні значитися товарний знак підприємства-виробника та імпортера, їхня адреса, дата виробництва, мінімальний вік дитини, для якої призначена іграшка, строк придатності (за необхідності) та умови зберігання, штрих-код, ціна, графічний попереджувальний символ позначення віку у вигляді кола, в якому є контур обличчя та вказана вікова група. Іграшки повинні містити попереджувальні надписи, наприклад, «Обережно!» або «Увага!» та попереджувальну інформацію про небезпеку, пов'язану з їх експлуатацією, та способи запобігання виникненню такої небезпеки. Якщо маркування немає — це свідчить про нелегальність походження іграшки.

Нерідко батьки вважають, що чим дорожчою є іграшка, тим вона якісніша. У цьому можна знайти раціональне зерно, адже у вартість іграшки закладається витрачене на неї випробування, експертизи тощо. Радимо купувати іграшки у спеціалізованих магазинах. Практика підтверджує, що частіше за все на ринках продавці не мають посвідчень про державну гігієнічну реєстрацію іграшок. У магазині ви маєте повне право вимагати декларацію про відповідність, яка видається після відповідних лабораторних досліджень.

Якщо іграшка не сподобалася дитині чи виявилася бракованою, ви маєте право повернути її до магазину, однак зауважте: лише з чеком, протягом 14 днів від дня покупки. Винятком є м’яка іграшка.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №149 від 14.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта