Лозівській ОТГ – два роки: що змінилося в громаді після об’єднання

03.09.2020 14:16 Область Online
Фото: Харківська облрада, Лозівська міськрада Фото: Харківська облрада, Лозівська міськрада
31 серпня найбільша об’єднана громада Харківщини – Лозівська ОТГ – відсвяткувала другу річницю свого створення. Незважаючи на пандемію коронавірусу, що вплинула на скорочення бюджетних коштів, сьогодні в громаді втілюють у життя низку важливих проєктів. Серед наймасштабніших перетворень – ремонт доріг, будівництво та реконструкція спортивних об’єктів, дитсадків і шкіл.

Лідери ідей

Сьогодні Лозівська громада входить до п’ятнадцатки найбільших ОТГ в Україні. Так, за чисельністю громада займає 12 місце в загальному рейтингу, за площею – дев’яте. Створена у 2018 році, Лозівська ОТГ об’єднала 19 сільських та селищних рад району навколо міста обласного значення. Її загальна територія сягає більше тисячі квадратних кілометрів, де проживає майже 80 тисяч людей.

За словами очільника Лозівської міськради Сергія Зеленського, незважаючи на велику територію, функціонування якої потребувало низки управлінських рішень, другий рік життя ОТГ був тісно пов’язаний із загальнодержавними викликами. Серед основних – боротьба з коронавірусом, скорочення державного фінансування на підтримку ОТГ, що так само вплинуло на скорочення надходжень до бюджету.

Та, попри всі виклики, громада продовжує розвиватися. З різних джерел фінансування для реалізації проєктів цьогоріч Лозівська ОТГ залучила більше 83 мільйонів гривень. Це кошти Державного фонду регіонального розвитку, Надзвичайної кредитної програми для відновлення України та кошти обласного бюджету. Зокрема, видатки бюджету розвитку на 2020 рік заплановані на рівні 26,4 мільйона гривень.

– Після двох років функціонування об’єднаної громади ми бачимо результати й зміни на краще. Спільно ми працюємо на благо людей і відстоюємо їх інтереси. В умовах нелегкого економічного стану, який склався у державі, залучаємо в громаду кошти на розвиток усіх її галузей. Я впевнений у тому, що ми подолаємо всі перешкоди на нашому шляху, – зазначив Сергій Зеленський.
Одним із секретів успішного залучення інвестицій мер називає налагодження комунікацій з місцевим самоврядуванням і самими жителями. Так, за рахунок зменшення адміністративно-господарських функцій у старост з’явилася можливість більше спілкуватись з людьми та розв’язувати їх проблеми. Тому у другий рік функціонування ОТГ значно зросли ініціативи саме від старост щодо розгляду та вирішення питань сільських територій.

Активізувалися у процесі залучення інвестицій і самі жителі громади. Зокрема, цього року серед переможців обласного конкурсу мініпроєктів «Разом в майбутнє» Лозівська громада опинилася у лідерах. Ініціативними групами було подано більше 60 мініпроєктів, переможцями з яких стали 20. Загалом у рамках конкурсу «Разом в майбутнє» активним жителям громади вдалося залучити на розвиток рідного краю близько 5,3 мільйона гривень. З них 2,6 мільйона гривень – кошти обласного бюджету, 2,4 мільйона гривень виділили з бюджету ОТГ, майже 300 тисяч гривень – кошти конкурсантів.

Серед ініціатив – ремонти у дитсадках та школах, нове комп’ютерне обладнання і спортивний інвентар для освітніх закладів, а також благоустрій території та енергозберігаючі заходи для ОСББ.

Спортивна громада

Окрім участі в обласному конкурсі, цього року в Лозівській ОТГ продовжують реалізовувати й низку інших масштабних проєктів. Серед них – реконструкція дитячо-юнацької спортшколи «ЮНІСТЬ». Сьогодні у закладі виховують більше півтисячі дітей. Тут функціонують секції за сімома напрямами – плавання, легка атлетика, вільна боротьба, футбол, черлідинг, біатлон і настільний теніс.

Цього року в закладі відкрили відремонтовану спортзалу. Роботи в ігровому спортзалі тривали упродовж двох років: ремонтували стіни, установили нове освітлення, замінили систему опалення, постелили дерев’яну підлогу. Окрім того, за кошти Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ встановлено енергозберігаючі вікна на 1,3 мільйона гривень.

Цього року ж на завершення реконструкції закладу спрямують близько 15 мільйонів гривень. З них 13,5 мільйона гривень – гроші з державного бюджету, 1,5 мільйона гривень – бюджет ОТГ. У спортшколі завершать ремонт фасаду будівлі, встановлять індивідуальний тепловий пункт. Для безперешкодного доступу особам з обмеженими фізичними можливостями будівлю обладнають ліфтом. Відремонтують запасний вхід та роздягальню, додатково утеплять дах.

Спортивна школа «Юність» – це не єдиний спортоб’єкт, який ремонтують в ОТГ. Цього року близько 300 тисяч гривень спрямують на капітальний ремонт приміщень ДЮСШ «Олімпія».
У планах на майбутнє – реконструкція стадіону «Локомотив».

Триває в місті й облаштування скейт-парку. Ідея його створення належить активній молоді громади, яку із задоволенням підтримав міський голова. Навіть більше, у Лозовій мають намір створити ціле спортивне містечко для молоді, де облаштують ще й волейбольне та баскетбольне поле. Розмістять такий комплекс на місці спортивного майданчика, що по провулку Каштановому. За попередніми підрахунками, на його будівництво необхідно більше 7 мільйонів гривень.
Поки ж розпочали з облаштування скейт-парку, на який із бюджету ОТГ спрямують 1,5 мільйона гривень.

Читайте також: У кінотеатрах Харкова безкоштовно покажуть фільми

Дороги ремонтують

Активними темпами у громаді продовжуються дорожні ремонти. Цього року на будівництво шляхів в ОТГ планують спрямувати близько 50 мільйонів гривень з різних джерел фінансування. Зокрема, продовжили капремонт автодороги Лозова – Хлібне – Панютине. Наразі роботи ведуться на дорогах Катеринівка – Садове та Смирнівка – Герсеванове.

Капітальні ремонти проводять і на дорогах Лозової: по вулицях Вишнева, Покровська та Козацька. 25 серпня в місті почався ремонт дороги на вулиці Ломоносова. Тут запланували капітально відновити частину дороги з елементами благоустрою. Роботи виконуються за рахунок державної субвенції, на це передбачено 5,6 мільйона гривень. Загалом місто отримало майже 20 мільйонів гривень субвенції, яку розподілено на капремонти та будівництво доріг.

Також у громаді передбачили капітальний ремонт мосту через річку Берека на дорозі Надеждівка – Новоселівка. Вже завершили роботи з будівництва об’їзної дороги міста Лозова та придбали ваги для вагового комплексу в селі Нова Іванівка.
За словами Cергія Зеленського, дороги залишаються одним із найболючіших питань у громаді. Попри це, за два роки існування ОТГ на цей напрям було спрямовано рекордні суми. Так, тільки за минулий рік на дорожні ремонти витратили майже 88 мільйонів гривень.

Амбітні проєкти запланували й в інших сферах. Серед них реконструкція лозівського водогону, ремонти у міському палаці культури, відділень центральної міської лікарні та інше. Громада змінюється кожного дня на краще.

Культура та освіта

– капремонт у міському палаці культури (близько 18,7 мільйона гривень);
– капремонт покрівлі Лозівської дитячої художньої школи (очікується фінансування з обласного бюджету);
– капремонт покрівлі Лозівського дитсадка № 13 «Росинка» (близько 1,2 мільйона гривень);
– капремонт покрівлі Лозівського дитсадка № 6 «Посмішка» (близько 1 мільйона гривень);
– капремонт покрівлі Лозівської гімназії (545 тисяч гривень);
– капремонт покрівлі у спортзалі та переході Панютинського ліцею (240 тисяч гривень);
– пожежна сигналізація в опорних школах ОТГ (1,7 мільйона гривень);
– капітальні та поточні ремонти сільських клубних закладів.

Медицина

– реконструкція покрівлі стаціонару Лозівської міської лікарні (1,6 мільйона гривень);
– капремонт травматологічного відділення міської лікарні (1,4 мільйона гривень);
– капремонт акушерсько-гінекологічного відділення Лозівської ЦРЛ (загальна вартість проєкту понад 10 мільйонів гривень (передбачене фінансування на 2020 рік – 1,9 мільйона гривень));
– реконструкція приймального відділення Лозівського територіального медичного об’єднання
(200 тисяч гривень);
– капітальний ремонт Олександрівської амбулаторії сімейної медицини;
– поточні ремонти покрівель та приміщень ФАПів та АЗПСМ;
– капремонт приміщень поліклінічного відділення № 1 (для організації дитячої поліклініки) (проєкт на коригуванні);
– капремонт приміщень педіатричного відділення стаціонару Лозівської міської лікарні (проєкт на коригуванні);
– загалом на боротьбу з коронавірусною інфекцією медицині ОТГ виділено 6,7 мільйона гривень.

ЖКГ та благоустрій

– реконструкція Південного самопливного каналізаційного колектора м. Лозова (3,1 мільйона гривень);
– капітальний ремонт (улаштування) диспетчеризації ліфтів (53 об’єкти);
– будівництво мотузкового парку в лозівському парку Перемога (1,1 мільйона гривень);
– будівництво світлофора на перехресті вулиць Миру та Олександра Бричука у Лозовій (1,5 мільйона гривень);
– реконструкція автобусної зупинки в селі Нова Іванівка;
– капремонт «Скверу бійцям за Незалежність України» в Лозовій (430 тисяч гривень);
– будівництво дев’яти дитячих майданчиків (475 тисяч гривень);
– капремонт огорожі по бульвару Шевченка в Лозовій ( 240 тисяч гривень).