Свято, на яке чекали: як у Нововодолазькій ОТГ проводжали літо та зустрічали осінь

03.09.2020 12:20 COVID-19
Фото: vodolaga-gromada.gov.ua Фото: vodolaga-gromada.gov.ua
Пандемія COVID-19 внесла свої корективи у життя багатьох громад, Нововодолазька ОТГ не стала винятком. Кілька місяців тут не було жодних великих масових заходів. Але життя триває, і наприкінці літа в Новій Водолазі було започатковано нові святкові традиції.

Реп про нові шкільні правила

Після майже піврічної перерви всі школи Нововодолазької ОТГ 1 вересня відкрили свої двері, за парти сіли близько 1800 учнів. Щоправда, через пандемію COVID-19 цьогоріч не було проведено загальношкільних лінійок, лише невеликі урочистості для першачків та випускників. Однак, не зважаючи ні на що, атмосфера цього дня була по-справжньому святковою та радісною для всіх. Дітей чекало багато сюрпризів – квести, красиві фотозони та казкові герої, які, читаючи реп, розповідали учням про нові шкільні правила.

– Я 20 років в освіті працюю і такої атмосфери не пам’ятаю: у дітей горять очі, вони такі радісні, що нарешті зустрілися, батьки щасливі, – розповіла «СК» начальниця відділу освіти Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок.

Усі першокласники, яких цьогоріч у громаді 205, отримали подарунки від селищного голови Олександра Єсіна. Так само з подарунками від очільника громади пішли на свої перші уроки й діти із сіл, які доєдналися до Нововодолазької ОТГ у цьому році.

Після першого знайомства на ґанку малеча розійшлася по своїх класних кімнатах із сучасним ремонтом та оснащенням. Третій рік поспіль кабінети першачків Нової української школи обладнуються комп’ютерами, проекторами, багатофункціональними пристроями, новими партами та меблями, дошками, килимами, стендами та дидактичними матеріалами.

Узагалі у Нововодолазькій ОТГ відбувається оновлення матеріально-технічної бази для всіх класів. Так, минулого року у всіх школах майже кожен кабінет було оснащено комп’ютерами, мультимедійними проекторами та екранами. А у цьому році громада оновила меблі середньої та старшої ланок школи. Майже 80 % учнів розпочали навчання за новими партами. Для цього було закуплено 350 двомісних парт-трансформерів і стільців до них.

Але на цьому приємні сюрпризи не закінчилися. У Нововодолазькому ліцеї № 2 розпочав свою роботу молодіжний ХАБ «Халабуда». Тут можна проводити онлайн-конференції, круглі столи, різноманітні брейн-батли або просто поспілкуватися за грою у настільний теніс чи аерохокей.

Аерохокей та настільний футбол з’явилися і в учнів Новоселівського НВК, Сосонівського НВК, Староводолазької ЗОШ.

А в Нововодолазькому ліцеї № 1 з’явився новий волейбольно-баскетбольний майданчик та було відремонтовано мініфутбольне поле. Окрім цього, у ліцеях № 1, № 2, № 3 установлено великі SMART-телевізори, що будуть використовуватися для презентацій різноманітних шкільних проектів, привітань, брейн-батлів тощо. А в ліцеї № 3 до кінця вересня з’явиться скеледром.

Також перед початком нового навчального року було заасфальтовано тротуар поблизу Новоселівського НВК, відремонтовано покрівлю Сосонівського НВК.

Преобразилися й інші дитячі заклади об’єднаної громади. Наприклад, у Нововодолазькому будинку дитячої та юнацької творчості минулоріч було замінено всі вікна на енергозберігаючі та капітально відремонтовано дах, а цього року нові сходи закладу із граніту вражають своєю вишуканістю та надійністю. Проведено ремонт у світлиці, де працює народний художній фольклорно-етнографічний колектив «Вербиченька».

Завдяки реалізації Бюджету участі в Ордівському дитячому садку оновлено харчоблок. За кошти селищної ради придбано пекарську шафу, м’ясорубку, холодильник, плиту, витяжку, столи, полиці, посуд. Найближчим часом очікується значне оновлення харчоблоків Нововодолазьких ліцеїв № 1, № 2, № 3.

Вихованців дитячих садків Нової Водолаги також чекав приємний сюрприз до 1 вересня: нові яскраві стільці та столи, ігрові куточки «Кухня», «Цукерня», «Магазин», «Майстерня», «Кондитерська», «Ляльковий театр», «Купе», «Лікарня». А для роботи з вихованцями, які мають особливі освітні потреби, у садках з’явився дидактичний матеріал, іграшки, що забезпечують розвиток мовлення, мислення, комунікації, моторики.

Усі заклади освіти Нововодолазької ОТГ забезпечені засобами особистої гігієни, безконтактними термометрами для проведення температурного скринінгу, дезінфікувальними та миючими засобами, урнами, паперовими рушниками.

Буде новий меморіал

За майже півроку карантину жителі об’єднаної громади скучили за урочистостями. Тут люди завжди багато працювали і добре відпочивали. Тож в ОТГ вирішили відзначити День Державного прапора та День Незалежності України.

Розпочали урочистості з вшанування земляків, які віддали своє життя за Україну. Олександр Єсін відреагував на звернення голови спілки АТО Нововодолажчини Євгена Замули встановити пам’ятний меморіал жителям району, які загинули на Донбасі: Костянтин Животченко, Олександр Роговий, Володимир Тимченко, Богдан Коваленко… Тож цього дня було закладено камінь на місці його майбутнього будівництва.

Очільник Нововодолазької ОТГ Олександр Єсін відкрив церемонію закладення пам’ятного знака і пообіцяв, що вже наступного року на цьому місці буде меморіал. Загиблих земляків та всіх людей, які віддали своє життя за територіальну цілісність України, присутні вшанували хвилиною мовчання.

Потім урочистості продовжилися у сквері Незалежності.

– Є дати, які укріплюють нації, виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення й майбутнє. До їх числа, безсумнівно, належать і День Державного прапора та День Незалежності України. Роки незалежності нашої країни стали для нас усіх випробуванням на зрілість, толерантність і патріотизм. Проте вони продемонстрували всьому світові, що Україна зі своєю багатою історією та культурою, мелодійною мовою та працьовитими людьми відбулася як суверенна держава, здатна впроваджувати демократичні цінності та захищати свободу. Нам є чим пишатися! – наголосив Олександр Єсін.

Ювілейний велопробіг

Після цього близько 200 жителів громади взяли участь у ювілейному п’ятому «Велодні». Наймолодшому учаснику було п’ять років, найстаршому – 85. Усі велосипедисти автоматично ставали учасниками лотереї, понад 60 людей отримали призи. Головними подарунками лотереї були велорюкзак, шолом та екшн-камера.
А потім усі учасники заїзду влаштували флешмоб – вибудували велику фігуру велосипеда та почали обкидуватися фарбою холі.

До речі, після велопробігу близько 50 його учасників здали поліцейським тести на знання ПДД та отримали посвідчення велосипедиста.

Цього ж дня пройшов і дитячий велопробіг, де змагалася малеча від 3 до 5 років. На старт виїхало 37 учасників, усі отримали призи.

Українські богатирі

У захваті жителі громади були від змагань богатирів, які з різних куточків України приїхали до Нової Водолаги, щоб визначити, хто ж з них найсильніший. Кремезні чоловіки носили тяжкості у 360 кг, підіймали автівку та утримували на витягнутих руках бензопили.

Далі святкування перемістилося у парк Ювілейний. Приваблювали жива фотозона «Магія», дистиляція «Бібліоліто», фотоекскурсія «Незалежність від початку», квест «Я люблю Україну». І хоча людей було чимало, кожен зумів знайти собі розвагу для душі.

Як же без смаколиків на свята? Місцева господиня Лідія Ярошенко влаштувала майстер-клас з приготування галушок. Тут можна було посмакувати галушками із шкварками, з грибним соусом, сирними з маслом і сметаною.

Свій подарунок громаді зробили й місцеві спортсмени: футбольна команда «Нова Водолага» перемогла у кубку «Незалежність», а волейболісти посіли перше місце в змаганнях, що проходили у Краснограді.

ХАБ «NEBO» запросив усіх охочих узяти участь у іграх на ерудицію з Молодіжною радою при Нововодолазькій селищній раді та у діалозі-розповіді «Я живу у громаді».

А ввечері відбувся концерт талановитої нововодолажчанки Наталії Калініної.

Нова традиція

Ранок 23 серпня розпочався з автопробігу, в якому взяли участь 63 автівки. Маршрут пробігу проходив через кілька населених пунктів Нововодолазької ОТГ. Кожному учаснику заїзду видавали прапорці на автівку та маршрутні листи. Фінальною точкою автопробігу став яскравий флешмоб: всі учасники розгорнули величезний прапор України та запалили димові жовто-блакитні шашки. А ще кожен учасник отримав від партнерів свята талон на 10 літрів бензину.

– Автопробіг дуже сподобався жителям громади, тож було вирішено: щороку на День Державного прапора громада влаштовуватиме такий автопробіг, – зазначила начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради Наталія Євглевська.

А ввечері на головній площі об’єднаної громади знову зібралося багато автівок – у Новій Водолазі вперше влаштували автокінопоказ. На великому екрані демонстрували стрічку Антоніо Лукіча «Мої думки тихі», а гучність звуку кожен налаштовував сам у радіоприймачі автівки.

Такий затишний кінозал припав до душі нововодолажчанам, і тепер щонеділі у громаді відбуваються автопокази.

Читайте також: Няня у бібліотеці та уроки англійської для всіх: у Чугуєві відкрили мініпроєкти

Автор: Мирослава Кольцова