Володимир Гуртовий: Через карантин ми втратили мільйон гривень і заморозили капітальні проекти

11.06.2020 12:45 COVID-19
фото: Коломацька селищна рада фото: Коломацька селищна рада
Про життя громади на карантині, втрати бюджету і план виходу з кризи, новий поділ на райони та майбутні вибори «СК» розпитав Коломацького селищного голову Володимира Гуртового.

Діти просяться до школи

– Як карантин вплинув на життя вашої громади? Які настрої в людей?

– За весь час у нашій громаді було зафіксовано два випадки захворювання на коронавірусну інфекцію. З початку введення карантину люди були в розпачі. Зараз уже звикли. Усі скучили на звичним способом життя. Учителі хочуть викладати, діти – вчитися. Я такого ще ніколи в житті не бачив, щоб діти самі просилися до школи.

В останній тиждень травня селищна рада перевірила всі дитячі садки щодо їх готовності працювати з 1 червня, коли карантин послабили й дозволили приймати дітей. В усіх дошкільних закладах урахували рекомендації Міністерства охорони здоров’я. Ми переконалися, що там для дітей цілком безпечно. Але в перший тиждень роботи після карантину батьки не дуже активно вели дітей у дитсадки. Мабуть, ще трохи побоюються.

– Чи багато людей тимчасово залишилися без роботи?

– Цього року втратили роботу тільки сезонні працівники Новоіванівського цукрового заводу, бо там вирішили не запускати переробку. Через карантин офіційно ніхто не став безробітним.

– Жителі громади зверталися по матеріальну допомогу до селищної ради у зв’язку з карантином?

– На кожній сесії (а вони проводяться щомісяця) ми розглядає­мо заяви людей на матеріальну допомогу й виділяємо кошти. Найчастіше – на лікування. За минулий рік селищна рада виділила близько 600 тисяч гривень людям, які опинилися в скрутному становищі.

А з таким формулюванням, що потрібна допомога саме через карантин, то ні – до нас не зверталися.

– На щось виділили додаткові кошти?

– За травень виділили додаткові кошти на підтримку медиків і соцпрацівників. Додатково по посадовому окладу отримали наші представники первинної медицини. Також подвійну зарплату видали працівникам соціального захисту, які доглядають самот­ніх літніх людей. У них зараз збільшилося навантаження. Оскільки старенькі становлять групу ризику і виходити в людні місця, зокрема в магазини, їм довго було заборонено, то наші соцпрацівники купують для них ліки, продукти і приносять усе необхідне додому. Загалом у нашій громаді 172 такі підопічні похилого віку.

Читайте також: Карантин у Коломацькій ОТГ – наради скасувати, стареньких провідувати частіше

Також ОТГ виділила додаткові кошти на антисептики і засоби захисту для співробітників селищної ради, медиків громади, Держслужби з надзвичайних ситуацій, поліції.

Призупинили капітальні видатки

– Які наразі головні джерела наповнення бюджету громади?

– Близько 40 % надходжень до бюджету складає плата за землю, ще десь 45 % – це податок на доходи найманих працівників.

– Скільки надходжень втратив бюджет ОТГ через карантин?

– Оскільки в Україні дозволили не платити за березень податок на землю, наша громада у квітні недоотримала близько 1 мільйона гривень.

– Що робиться для економії бюджету?

– У зв’язку з карантином і втратою значної частини надходжень до бюджету, ми заморозили частину капітальних видатків, які планували зробити, до того часу, як з’являться кошти. Вони, зокрема, стосувалися благоустрою: будівництво огорож, капітальні ремонти будівель і доріг. Зараз капітально ремонтуємо тільки одну дорогу – по вулиці Гетьмана Мазепи в Коломаці.

– Чи проводите відкриті торги на Prozorro?

– Так. Ми не можемо не проводити відкриті торги. 19 квітня набула чинності нова редакція закону «Про публічні закупівлі», відповідно до якого закупівлі на суми, більші за 50 тисяч гривень, виставляються на торги.

– Селищна рада має план виходу громади з кризи?

– Ми зараз шукаємо додаткові надходження до бюджету, розглядаємо всі можливості. Переважно, стараємося збільшити доходи за користування землею. Ті ділянки, щодо яких закінчився термін дії договорів, ми подали на аукціон, щоб швидше з’явився новий орендар і пішли надходження.

– Назвіть три головні здобутки громади в цьому році.

– По-перше, ми знайшли можливість провести капітальні ремонти туалетів у всіх ліцеях Коломацької громади.

Ще одним здобутком я вважаю той факт, що в цей важкий час, намагаючись економити на всьому, нам удалося продовжити благоустрій населених пунктів. Витрати на це не скорочували, тому що потрібно підтримувати в належному стані всі наші населені пункти.

Читайте також: Коломацька ОТГ чепуриться на карантині

Також цього року наша громада вже виграла сім конкурсів. Зокрема, на обласний конкурс «Разом в майбутнє» ініціативні групи Коломацької ОТГ подавали 11 мініпроєктів, і шість із них перемогли. Тож, якщо зі співфінансуванням усе буде гаразд, у Коломаці планується відкрити фітнес-зал, дитячий майданчик й облаштувати парк біговими доріжками та лавками. Також завдяки перемозі в Шелестівському ліцеї планується замінити дитячі ліжечка і шафки, а в Різуненківському ліцеї – облаштувати медпункт.

Крім цього, наша громада стала одним із переможців другого етапу конкурсу мінігрантів на розвиток первинної медичної допомоги проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді».

Найкраще – увійти до Харківського району

– До якого району за майбутнім укрупненням краще було б віднести Коломаччину?

– На мою думку, для Коломацької громади буде найкращим варіантом стати частиною Харківського району. Тому що ми й зараз щомісяця їздимо в Харків подавати звіти до різних департаментів облдержадміністрації. За іншим варіантом нас відносять до Богодухівського району, але туди нам їхати ще довше, ніж до Харкова, і від нас зовсім немає дороги. А відповідно до останнього опублікованого варіанта ми маємо увійти до Люботинського району. Це також для нас не дуже зручно, оскільки з Коломака до Люботина можна доїхати автобусом лише через Харків.

Читайте також: Новий поділ Харківської області на райони – карта від Мінрегіону

Та загалом у цьому питанні багато залежить від того, які повноваження будуть у районної влади. Якщо буде лише префектура – це одне, а якщо в районах залишать казначейство, військкомати тощо і необхідно до них буде кожен день їздити – це вже інша справа.

– Якщо громада охоплює весь район, то чи потрібні в ньому районна державна адміністрація і районна рада? Ваш досвід?

– Я наразі не бачу, чим займатиметься районна ланка. Бо в нас увесь район – у підпорядкуванні ОТГ. У Коломацької районної влади не має ні податків, ні видатків. Зарплату райрада отримує з вільних залишків, які утворилися ще під час об’єднання громади, а РДА – напряму з держбюджету.

На сьогодні нам ні РДА, ні райрада особливої допомоги не надають.

Освіта, охорона здоров’я, культура, спорт – це все повноваження ОТГ. Районній владі залишилося управління соціального захисту, але воно напряму фінансується з Києва, і ми половину повноважень забрали, зокрема селищна рада опікується терцентром, питаннями ветеранів АТО, воїнів-інтернаціоналістів.

Читайте також: Для чого потрібні нові райони на Харківщині та що буде з РДА

Це тривладдя абсолютно не потрібне. Роботи для районної влади майже немає. Вважаю, що на даному етапі це просто зайва витрата коштів.

Як люди скажуть

– Як ви спілкуєтеся з жителями громади? До вас легко потрапити на прийом?

– Ми до карантину постійно проводили збори з жителями громади і минулого тижня вже їх відновили. Щотижня приїжджаємо в один зі старостинських округів. Такі зустрічі з населенням є найбільш дієвими, тому що на прийом до центру громади не кожний може приїхати. А на зборах люди ставлять питання, дають завдання, ми ж дослухаємося. Питають різне: починаючи від «Чому така маленька пенсія?» і закінчуючи «Чому тут ямка досі не залатана?». Щоб краще порозумітися з населенням, на такі збори разом із селищною радою їздять представники різних галузей, наприклад, від управління праці, поліції тощо.

Мої особисті прийоми за графіком – це понеділок і п’ятниця. Та взагалі, якщо я не на виїзді, то приймаю всіх тоді, коли прийдуть.

– А якщо вам написати у Фейсбук – відповідаєте? 

– Так. Я відповідаю і на особисті повідомлення, і на коментарі на нашій офіційній сторінці «Коломацька об’єднана територіальна громада Харківської області». Ще у Фейсбуці є багато тематичних сторінок Коломацької ОТГ – про благоустрій, освіту, спорт тощо. Там також спілкуємося з людьми.

– Візьмете участь у наступних виборах голови Коломацької селищної ради?

– Поживемо – побачимо. Я людям говорю так: якщо ви захочете – піду на вибори, а не захочете… Я вже 15 років пропрацював головою (спочатку 12 років – у Шелестівській сільраді, а останні три роки – в Коломацькій селищній раді). Тож перед виборами проведемо опитування населення. Як люди скажуть – так і зроблю.

Автор: Юлія Горобець