Очільники ОТГ Харківщини озвучили проблеми своїх громад

27.11.2019 17:15 Суспільство
Фото: kharkivoda.gov.ua Фото: kharkivoda.gov.ua
Чому в холоди люди на кілька днів залишаються без газу? Чому громади не можуть утримувати дороги, хоча й мають на це кошти? Ці та інші гострі питання озвучили керівництву Харківської облдержадміністрації голови ОТГ.

Про наболілі проблеми громад 27 листопада у Будинку рад голові ХОДА Олексію Кучеру розповіли очільники об’єднаних громад Харківщини. Одним з перших підіймалося газове питання, точніше — непорозуміння з філіями «Харківгазу». Так, у Малинівській ОТГ газовики протягом місяця не підключають до опалення новозбудовану амбулаторію.

- Житловому фонду і всій інфраструктурі ми надали тепло своєчасно. А ось нову амбулаторію підключити до газу ніяк не можемо. Немає порозуміння з філією «Харківгазу», - зазначив голова Малинівської селищної ради Микола Семер’янов. - Приїхав один чиновник, другий, п'ятий... То отвір для пломбування потрібно зробити, то ще щось.

Є питання до газовиків і в Нововодолазькій ОТГ. Там уже другий рік поспіль у холоди на кілька днів відключають житлові будинки від газопостачання. За словами очільника об’єднаної громади Олександра Єсіна, громада підіймала це питання на обласному штабі з підготовки до опалювального сезону, але ситуація з відключенням знову повторюється.

- «Харківгаз» масово відключає села від газопостачання на чотири дні і нібито проводить пусконаладочні роботи. Вчора надійшов лист, що тепер почнуть відключати багатоповерхові будинки на три-чотири дні. При цьому пуск газу відбудеться за наявності всіх мешканців, тобто 100% відкритих квартир. Але ж у людей різні ситуації, хтось поїхав, хтось на роботі тощо. Три дні в холоди без газу для повірки внутрішньо будинкових газових мереж. Навіщо це допускати? Ці всі питання можна вирішити в літній період. Така ж ситуація була й минулого року. Через це люди запрошували ЗМІ, була місцева невелика революція, - наголосив Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін.

Окрім цього він озвучив губернатору ще одну нагальну проблему ОТГ, що мають інклюзивно-ресурсні центри. Справа в тому, що в цьому році ІРЦ об’єднаних громад фінансуються субвенцією з державного бюджету через департаменти освіти облдержадміністрацій. На інклюзивно-ресурсний центр Нововодолазької ОТГ з держбюджету виділено 1 мільйон 200 тисяч гривень — це заробітна плата колективу та енергоносії. За дев'ять місяців було використано лише 400 тисяч гривень, бо заробітну плату вузькопрофільним спеціалістам (логопедам, психологам тощо) сплачують мінімальну. Олександр Єсін переконаний, що є можливість сплачувати фахівцям більшу зарплату — зробити нарахування щодо інтенсивності роботи, навантаження та специфіки. Однак обласний департамент освіти цього не робить.

- Пояснюють, що не маємо права. Ну як не маємо права, якщо субвенція доведена? Ми економимо на людях, даємо їм мінімальну зарплату, через що вони будуть завтра шукати собі десь іншу роботу. При цьому ми економимо кошти (приблизно 600 тисяч гривень) і наприкінці грудня повернемо їх назад до державного бюджету, - підкреслює очільник Нововодолазької ОТГ.

Ще одна проблема, яка актуальна для багатьох об’єднаних громад Харківщини, — обслуговування місцевих доріг. У деяких випадках де-юре ці дороги обслуговують автодори з сусідніх районів, а де-факто — місцеві фермери. Громада має кошти, щоб компенсувати підприємцям їх витрати, але не може цього зробити за законом.

- Одна з основних проблем Коломацької ОТГ — дороги між нашими населеними пунктами. У нас 32 населені пункти. Валківський автодор, що розташований за 40-50 км від нас, просто фізично не може обслуговувати всі ці дороги. В зимовий період їх обслуговують фермери або ті підприємства, що працюють на тих територіях. Але, на жаль, ОТГ не може їм компенсувати навіть вартість дизпалива, - описує проблему голова Коломацької селищної ради Володимир Гуртовий. - Я розумію, що це прохання більше до депутатів Верховної Ради. Якщо громада об’єднала весь район, то вона повинна мати право самостійно обслуговувати свої дороги.

За словами начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Євгена Зражевеця, цієї зими з розчищенням доріг у Коломацькій ОТГ не повинно виникнути проблем, бо Валківський райавтодор підсилено додатковою технікою, яка буде обслуговувати дороги Коломаччини.

Окрім доріг, багато об’єднаних громад Харківщини непокоїть питання й боротьби з “чорними лісорубами”. Так, протягом останнього місяця в Коломацькій ОТГ було незаконно вирубано три посадки.

- Наразі ми створюємо своє спеціалізоване комунальне підприємство, якому передамо ці посадки в обслуговування та охорону. Але це буде тільки через півроку, посадок може і не залишитися, - наголошує Володимир Гуртовий.

На часі для багатьох ОТГ й зміни до Перспективного плану. Однак у деяких випадках громади стикаються з відсутністю порозуміння з боку РДА та райрад.

- Вибори в нашій ОТГ пройшли 30 червня 2019 року, повноваження громада отримала 18 липня. ОТГ є, але в Перспективний план нас не внесено, - зазначає голова Олексіївської сільської ради Анатолій Страхов.

Питання щодо Олексіївської ОТГ не стали відкладати на потім, губернатор пообіцяв, що вже в найближчі дні відбудеться зустріч з усіма представниками Первомайської районної влади, ОТГ та облдержадміністрації.

- Так відбувається, що коли нам потрібно взаємодіяти, то іноді цієї взаємодії немає. Наскільки я розумію, у деяких очільників ОТГ були конфлікти з очільниками райдержадміністрацій. Я вважаю, що цього не повинно бути. У нас одна мета — нам необхідно розвивати Харківську область. Я хочу започаткувати такі зустрічі, щоб ми ділилися з вами: ви – своїми напрацюваннями, ви – своїм баченням, - звернувся до голів об'єднаних територіальних громад Олексій Кучер.

Також він дав доручення своєму заступнику Михайлу Черняку для зручної комунікації з об’єднаними громадами Харківщини створити окремий чат в месенджері.

Читайте також: І для розваг, і для флоту: на Харківщині виробляють човни, що продаються по всьому світу

Юлія Міронюк