Полювання на боржників: як працює новий закон про аліменти

27.02.2018 12:15 Суспільство
Фото: racyja.com Фото: racyja.com
Десять тисяч жителів Харківської області потрапили до відкритого Єдиного реєстру боржників аліментів, який запрацював з початку лютого. Загальна сума, яку батьки заборгували своїм дітям, не сплативши аліментів за півроку й більше, у регіоні сягає близько 32 мільйони гривень.

Серед районів Харківської області, які лідирують за боргами по аліментах, – Красноградський. А все через одного з батьків, який не виплатив своїй дитині суму, що перевищує 190 тисяч гривень. Після розлучення його колишній дружині довелося через суд вибивати гроші на утримання дитини. Документ перебуває на виконанні вже одинадцять років, з 2007 року.

– Така велика сума набігла на рахунок боржника через високий рівень середньої заробітної плати у цьому районі, – розповіла в.о. заступника начальника Управління – начальник відділу організації та контролю за виконанням рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області Людмила Огурцова. – За весь час виконавча служба намагалася усіма методами, які передбачені нормами чинного законодавства, притягнути боржника до відповідальності. Але не вдалося.

Але такі кругленькі суми – явище відоме не тільки на Красноградщині, кажуть в управлінні. В інших районах теж є батьки, які заборгували своїм дітям більше 100 тисяч гривень. Вони проживають у Первомайському та Харківському районах.
– Приміром, у Харкові був випадок, коли харків’янка на інвалідному візочку приїжджала до виконавчої служби і просила розібратися з чоловіком, який не платить аліментів на дитину. Працівники нашої виконавчої служби наклали арешт на автомобіль цього чоловіка. А він, у свою чергу, подав позов до суду на дії державного виконавця. Тобто чоловік категорично не хоче сплачувати аліменти і не розуміє відповідальності, – розповіла начальник Головного територіального управління юстиції у Харківській області Тетяна Єгорова.

За її словами, серед злісних неплатників аліментів не тільки звичайні жителі області, а й відомі особи, приміром, екс-нардепи.
Людмила Огурцова повідомила, що поширеною проблемою у стягуванні аліментів, принаймні, до 2018 року, було те, що боржник міг не працювати офіційно та не отримувати заробітної плати, тож вираховувати борг було ні з чого.
Зараз до цих боржників вживаються усі заходи, передбачені нормами чинного законодавства, яке, до речі, нещодавно оновили. Саме завдяки цьому в управлінні юстиції сподіваються на те, що злісних неплатників все ж таки вдасться притягнути до відповідальності.

Реєстр для тиску

Нагадаємо, 6 лютого набув чинності раніше прийнятий Закон № 7277 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Згідно з новаціями у Законі, батьків-боржників можуть позбавити права виїзду за кордон, поки заборгованість не буде погашено. Також неплатнику аліментів можуть заборонити керувати автомобілем, користуватися зброєю та ходити на полювання.

А для тих, хто не приховує своїх статків та дійсно не має, чим сплатити борг, законотворці передбачили свій вихід із ситуації.
– Якщо в боржника є заборгованість за шість місяців і він має майно, то буде накладатися арешт, приміром, на авто, будинок або те, що знаходиться в будинку. А якщо людина ніде не працює, то Законом передбачено 120–240 годин суспільно-корисних робіт. Відпрацюй, отримай заробітну плату та погаси борг своїй дитині. В області достатньо вулиць, які потрібно підмітати, та інших місць, які потрібно прибирати, – зауважила Тетяна Єгорова.
Ще одна новація, що запрацювала разом із законом, – відкритий загалу Єдиний реєстр боржників аліментів, куди вже потрапили 10 тисяч жителів Харківської області.

– Цей реєстр було створено як психологічний тиск на боржників. Є там і жінки, але більшість – чоловіки. Я думаю, цим людям буде вкрай неприємно, що вони потрапили до такого ганебного списку, – додала начальник Головного управління.
Загалом, у регіоні, за інформацією Головного територіального управління юстиції у Харківській області, станом на 15 лютого, з початку року кількість виконавчих документів про стягнення аліментів сягала 32 155. На утримання 22 318 дітей працівники виконавчої служби стягнули із батьків-боржників понад 11 мільйонів гривень.

За боргами поїдуть додому

Саме за допомогою таких нововведень планують розбиратися зі злісними боржниками та стягувати із них гроші. А для кращого контролю за дотриманням державними виконавцями вимог законодавства, на Харківщині створили Регіональний штаб з координації, моніторингу та контролю за станом виконання рішень про стягнення аліментів, перше засідання якого відбулося 20 лютого. До речі, такі штаби з’явилися в усіх областях країни.

– Кожен державний виконавець повинен якісно виконувати свою роботу та докладати максимальних зусиль для того, щоб кожна дитина отримала аліменти. А ні – то ми готові до кадрових змін, – додала Тетяна Єгорова.
За її словами, штаби взаємодіють з органами Національної поліції, Державної прикордонної служби, соціального захисту населення, а також з утвореними Міністерством юстиції мобільними групами з ліквідації заборгованості зі сплати аліментів.

– Національна поліція обмежуватиме право боржників керувати авто та користувати зброєю, а також право на мисливство, виїзд за кордон, – повідомив начальник відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності Слідчого управління Національної поліції у Харківській області Артем Настенко. – За злісне ухиляння від сплати аліментів людина підпадає під статті 164 та 165 Кримінального кодексу України.

Також він нагадав, що за несплату аліментів передбачено адміністративну відповідальність, за відмову від суспільно-корисних робіт – адміністративний арешт, термін якого не перевищує 15 діб. А якщо боржник і далі продовжує ухилятися від законодавства, то його можуть притягнути до Кримінальної відповідальності.

Марічка Зорянська, кореспондент