Страсбурзькі канікули юних телевізійників

26.11.2018 10:35 Суспільство
Участь у міжнародних дискусіях у штаб-квартирі Ради Європи, зустрічі з дипломатами та відвідування Європейського суду з прав людини – це далеко не повна програма перебування у Страсбурзі цьогорічних переможців Міжнародного дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко»

Жінки в політиці

Три українські дитячі телестудії, що перемогли у цьогорічному, Х Міжнародному телефестивалі «Дитятко», відправилися до Страсбурга. Там українська талановита молодь долучилася до міжнародної дискусії – взяла участь у Світовому форумі демократії-2018, який проходив з 19 по 22 листопада. Це вже всьоме Рада Європи підтримує номінацію фестивалю «Місцеве самоврядування – це ми!» і відзначає переможців кращих відео за цією тематикою поїздкою до Франції. У перший день подорожі школярі побували на відкритті та дискусійних панелях форуму, тема якого цього року стосується питань гендерної рівності та боротьби проти всіх форм насильства щодо жінки.

Як зазначив під час відкрити форуму Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, гендерна нерівність є бар’єром в економічному розвитку країн. Він наголосив, що жінки мають бути належно представленими у владі, у тому числі це стосується великих приватних організацій і корпорацій. – Головною трансформуючою силою є жінки, адже саме жінка приносить у політику свої цінності та може звернути увагу на жіночі проблеми. Тому всі ми маємо розуміти, що не менше ніж 40 % у всіх представництвах мають складати саме жінки, – зазначив генеральний секретар Ради Європи. За його словами, єдиним прикладом феміністичного уряду, який сьогодні працює в Європі, є уряд Іспанії. Саме тут із 17 міністрів –11 жінок.

За словами міністра юстиції Іспанії Долорес Дельгадо, до такої конфігурації і загалом явища «жінка при владі» країна йшла тривалий період, але й досі гендерне питання залишається актуальним для країни.

Особливо це стосується насильства над жінками. І щоб окреслити цю проблему, достатньо статистики. Так, на прикладі нашої країни: з 2003 року від насильства загинули 972 жінки. Цього року – 44 жінки. Тому це питання має бути актуальним на світовому рівні. У цьому напрямі ми маємо консолідуватися, – зазначила Долорес Дельгадо.

За її словами, у 2017 році Іспанія ратифікувала Державний пакт проти насильства – важливий документ, який окреслює державну політику щодо гендерної рівності. Пакт передбачає боротьбу проти стереотипів, інформаційні заходи у вихованні, особливо серед молоді та підлітків, рівні можливості чоловіків і жінок в оплаті праці, виховання поліції та збройних сил з урахуванням гендерних засад. Про важливість освіти та виховання у формуванні правильного гендерного погляду наголошує і голова Ліги захисту прав жінок Олександра Голуб, яка є єдиним спікером на цьогорічному форумі від України.

У гостях у дипломатів

Переможці дитячого фестивалю «Дитятко» поспілкувалися з експертом на тему виховання лідерських якостей у молоді, а також говорили про важливість внеску освітніх закладів у цьому процесі. Програма перебування у Страсбурзі для переможців фестивалю була дуже насиченою.

Окрім участі у Світовому форумі демократії, юні телевізійники відвідали Постійне представництво України при Раді Європи і поспілкувалися з українськими дипломатами – із заступником Постійного Представника Олександром Карасевичем, першим секретарем представництва Артуром Огановим і радником Валентином Скуратовським.

Представники дипломатичної установи розповіли про діяльність Представництва у контексті великої європейської політики, а також гібридної війни між Україною та Росією. «Найбільш ефективна зброя – це слово!» – підкреслив у своєму виступі заступник постійного представника. Також говорили про реформу місцевого самоврядування та існуючі проблеми в цьому напрямі, про соціальну відповідальність. Крім того, школярі команди «Радодрайв» Радивилівського НВК «Школа № 1 – гімназія» (Рівненська область) провели невеличке бліц-опитування. Загалом питали, чи ведуть дипломати здоровий спосіб життя та як проводять дозвілля.

Треті за кількістю скарг

Також українська делегація ознайомилася з організацією роботи Європейського суду з прав людини. Хлопці й дівчата 20 листопада відвідали установу, де поспілкувалися з керівником українського відділу секції попереднього розгляду скарг Європейського суду з прав людини Дмитром Третяковим. Молодь дізналася про міжнародний судовий орган, юрисдикція якого поширюється на всі держави – члени Ради Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод, і включає всі питання, які стосуються тлумачення і застосування Конвенції, включаючи міждержавні справи і скарги окремих осіб.

За словами Дмитра Третякова, Україна посідає третє місце серед країн за кількістю позовів. Найчастіше українці скаржаться на порушення прав власності, порушення прав переселенців. Третина з усіх позовів стосується несправедливості судових розглядів.

Також переможці телефестивалю «Дитятко» побували в Європейському молодіжному центрі. Це один з двох молодіжних центрів, який створено в Раді Європи, ще один діє в Будапешті. Мета цього центру – створити єдину платформу для спілкування молоді, громадських організацій. Центр надає навчальний простір для молоді, працює за системою неформальної освіти.

– Наша мета – розвинути компетенції та навики в молоді. Ми проводимо різні інформаційні кампанії, тренінги та навчання, які потім учасники центру можуть передавати, повертаючись додому, – розповіла директор Європейського молодіжного центру Ради Європи Тіна Мулкахі. Крім того, школярам розповіли про програми, стажування та інші можливості для української молоді в рамках роботи молодіжного центру.


У 2012 році за ініціативи голови Харківської обласної ради, президента фестивалю Сергія Чернова та за підтримки Офісу Ради Європи в Україні «Дитятко» запровадив номінацію «Місцеве самоврядування – це ми!». Цього року кращі відеороботи в цій номінації створив близнюківський кіногурток «Крок» – «Нічого для нас – без нас». Друге місце посіла команда «Радодрайв» Радивилівського НВК «Школа № 1 – гімназія» з відео «Відкривай Радивилів» (Рівненська область), третє місце у продакшн-студії «Рожеві окуляри» за сюжет «Не тільки дивитись, а бачити» (м. Львів). Це вже всьоме завдяки підтримці Ради Європи переможці фестивалю відвідують штаб-квартиру Ради Європи.

 

Автор: Марина Проценко, Юлія Шматченко