Ціни на «борщовий» набір стабілізуються: прогноз на осінь

12.05.2023 11:26 Агропром
фото: Агрополіт фото: Агрополіт

Цього року в низці областей України збільшено промислове вирощування культур з «борщового» набору. Тому з осені ситуація на ринку овочів буде більш позитивною. 

Як повідомляє «Слобідський край», про це в етері «Єдиних новин» розказав заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький

«Промислове вирощування культур з «борщового набору» – моркви, цибулі, капусти, червоного буряку зростуть на 20-30 % у центральних областях України. Збільшені посіви томатів, на які виник дефіцит минулого року. Тому з осені ситуація на ринку овочів стабілізується. Ми очікуємо зменшення імпорту і, відповідно, врегулювання цін», – зазначає Тарас Висоцький.

За його словами, для вирощування моркви, цибулі, капусти, червоного буряку розширені площі в Тернопільській, Хмельницькій і Вінницькій областях. Також збільшені посівні площі під овочі в тому числі в регіонах, де є зрошення. Зокрема, на Одещині – на 10-15 %, частині Миколаївської області та на деокупованій Херсонщині.

Посівні площі під цукровий буряк збільшено приблизно на 25 % порівняно з попереднім роком. Відтак, цукру для внутрішнього споживання буде вироблено достатньо. За прогнозами – близько півтора мільйона тонн при внутрішніх потребах 900 тисяч тонн.

Нагадаємо, понад 570 тисяч гектарів посівних площ Харківської області є небезпечними для проведення будь-яких робіт. Наразі тривають перемовини щодо отримання експериментальної техніки для проведення розмінування. Аби розпочати роботи на полі, першочергово необхідне обстеження площі піротехнічними підрозділами. 

Нагадаємо також, що у Балаклійській громаді, враховуючи пропозиції ДСНС України та з метою захисту населення, заборонили проведення сільськогосподарських робіт на деяких територіях громади.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко