Історія Харківської області: як у Сковородинівці створювали музей Г. Сковороди

25.01.2022 18:00 Хронограф
Фото: varta.kharkov.ua Фото: varta.kharkov.ua
У грудні цього року виповнюється 300 років з дня народження видатного українського філософа, письменника, поета Григорія Сковороди. 50 років тому, під час підготовки до святкування 250-річчя, готувались до відкриття музею нашого земляка у селі Сковородинівка. Як та де збирали експонати для майбутнього музею - писала "Соціалістична Харківщина" в січні 1972 року.

№ 8 від 12 січня 1972 року

Для музею-заповідника великого земляка*

У грудні 1972 року трудящі нашої республіки відзначатимуть 250-річчя з дня народження видатного українського філософа, просвітителя і поета Г. С. Сковороди. Його ювілей широко відзначатиметься і на Харківщині. Зокрема, у селі Сковородинівці, Золочівського району, де Г. С. Сковорода провів частину свого життя, створюється державний заповідник, у якому будуть відбиті основні етапи життя і діяльності Г. С. Сковороди.

Співробітники Харківського історичного музею виявляють і збирають матеріали про життя і діяльність Г. С. Сковороди. Вони побували в бібліотеках і музеях Москви, Ленінграда, Києва, Харкова, установили зв’язки з рядом інших міст. Музеї і бібліотеки охоче відгукнулись на прохання харків’ян. Наприклад, бібліотека імені Леніна (Москва) виділила для передачі новому музею ряд книг, у їх числі «Сочинения в стихах и прозе Григория Саввича Сковороды», видання 1861 р.; «Басни Харьковскіе», видання 1837 р.; «Сочинения Г. С. Сковороды», ювілейне харківське видання  1894 р.; Г. С. Сковорода «Собрание сочинений с биографией Г. С. Ковалинского с заметками и примечаниями В. Д. Бонч-Бруевича», видання 1912 р. та інші.

Читайте також: Віком 5 000 років: як на Зміївщині знайшли найстародавніше на Лівобережжі житло

 Частину творів Г. С. Сковороди та літератури про нього передали бібліотека суспільних наук Академії наук СРСР, ленінградська бібліотека Академії наук СРСР, наукова бібліотека Харківського університету. Київський музей західного мистецтва виділив для сковородинівського музею рідкісні гравюри ХVIII сторіччя, що зображують міста Європи, в яких побував Г. С. Сковорода. Харківський художній музей передає скульптурний твір Лансере, що ві­дображає епізоди з життя козаків.

Крім творів Г. С. Сковороди та літератури про нього, співробітники музею виявляють і збирають матеріали, що характеризують епоху, в яку жив і працював великий філософ, мате­ріали про увічнення його пам’яті. Одночасно розробляється тематика творів живопису, скульптури, графіки, що показують життя і діяльність Г. С. Сковороди.

Дирекція музею звертається з проханням до харків’ян надавати допомогу у виявленні і передачі для музею-заповідника оригінальних творів філософа, творів прогресивних діячів культури про Сковороду, предметів, що використовувались у побуті українського села XVIII сторіччя, зокрема, одягу, взуття, посуду, а також столів, стільців, диванів, музичних інструментів – таких, як бандура, скрипка, сопілка, флейта та ін. Великий інтерес становлять твори живопису, скульптури і народної творчості, в яких відбито природу і побут Слобідської України.

Читайте також: Історія Харківщини: як в області 50 років тому канал Дніпро – Донбас будували

Одночасно історичний музей проводить роботу по попов­ненню своєї експозиції до ювілею. Художник Л. О. Шматько написав картину «Г. С. Сковорода серед селян», художник В. І. Вихтинський створив малюнок «Г. С. Сковорода біля колегіуму». Музей придбав твори Г. С. Сковороди «Басни Харьковскіе», ювілейне видання творів Г. С. Сковороди 1894 року та іншу літературу.

М. Воєводін, директор Харківського історичного музею